ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - ΟΚΠΑΠΑ - Καινοτομεί στις Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Φροντίδας ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - ΟΚΠΑΠΑ - Καινοτομεί στις Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Φροντίδας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - ΟΚΠΑΠΑ - Καινοτομεί στις Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Φροντίδας

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - ΟΚΠΑΠΑ - Καινοτομεί στις Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Φροντίδας
Στα «σκαριά» η υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ισότιμης πρόσβασης σε αυτή, ιδιαίτερα του πιο ευάλωτου τμήματος του πληθυσμού

Προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας Υγείας 
Καινοτομεί και πρωτοτυπεί ο Δήμος Ιωαννιτών, σε ένα μείζον ζήτημα, αυτό της Υγείας, καθώς επιλέχθηκε ως ο πρώτος Δήμος της χώρας στον οποίο θα υλοποιηθεί πιλοτικά το νέο πρόγραμμα παροχής Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Φροντίδας.
Η εξέλιξη αυτή ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΚΠΑΠΑ μεταξύ του Προέδρου Φίλιππου Τσουμάνη και της Αντιπροέδρου Εύης Σίμου – Σκαπινάκη με εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του υπουργείου Υγείας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΠΟΥ οι David Kelly, Silviu Domente και Θάνος Μυλωνέρος, ενώ εκ μέρους του υπουργείου Υγείας παρέστη ο Αντώνης Σακκελάρης από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο Δημήτριος Τζιάλλας, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μια ευρεία συζήτηση που αφορούσε θέματα ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Φροντίδας και συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους αυτές μπορούν να υλοποιηθούν στο Δήμο Ιωαννιτών.
Η επιλογή του Δήμου Ιωαννιτών έγινε λόγω της ύπαρξης των δυο νοσοκομείων με επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου και άριστες υπηρεσίες υγείας και αφ’ ετέρου λόγω του επιτυχημένου ευρέως δικτύου δομών παροχής κοινωνικής προστασίας του ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και ανταλλάχτηκαν απόψεις για τα θέματα των Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Φροντίδας, των οποίων στόχος είναι να συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας και της ισότιμης πρόσβασης σ’ αυτή, ιδιαίτερα του πιο ευάλωτου τμήματος του πληθυσμού.
Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσω της ενσωμάτωσης και διασύνδεσης των κοινωνικών υπηρεσιών με τις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με οργάνωση υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας, τηλεϊατρικής και ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας χρόνιων νοσημάτων σε επίπεδο Δήμου.
Ο Δήμος Ιωαννιτών θα συμμετέχει στην δράση αυτή μέσω του ΟΚΠΑΠΑ και του δικτύου των Κοινωνικών Δομών που ο οργανισμός διαθέτει. Η υλοποίηση του πιλοτικού αυτού προγράμματος στο Δήμο Ιωαννιτών και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί, θα αποφασιστούν σε επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
Η πρωτοβάθμια υγεία
Εξάλλου σύσκεψη για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενώ είχε προηγηθεί και συνάντηση εργασίας στα Παλιά Σφαγεία.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αναφέρθηκε στην ανάγκη για συγχρονισμό και συντονισμό όλων των δομών, ώστε να παρέχεται ένα πλήρες και οργανωμένο σύστημα υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών του Νομού Ιωαννίνων.
Η επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή θα δώσει το «πράσινο φως», ώστε αυτό να εφαρμοστεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, ανέφεραν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές αλλά και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.
Τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας είναι πολλά και για αυτό επιλέχτηκαν τα Γιάννενα μιας και διαθέτουν δυο νοσοκομεία, ένα Πανεπιστήμιο ενώ υπάρχουν δεκάδες δομές εντός και εκτός της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης που βασίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση για την αναδιαμόρφωση της ισορροπίας της φροντίδας στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν πολλά από όσα καθορίζουν τα σχέδια για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Οι άξονες είναι πολλοί και επικεντρώνονται στην κατάσταση που υπάρχει αλλά και στα πλεονεκτήματα που μπορούν να αναπτυχθούν.
Συνάντηση στην Περιφέρεια Ηπείρου
Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου, υπό την Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, Παναγιώτα Μητροκώστα.
Η συνάντηση εντάσσεται στη διήμερη επίσκεψη εκπροσώπων του ΠΟΥ και του υπουργείου Υγείας στην περιοχή για την παρουσίαση μιας πρότασης ανάπτυξης ενός σχήματος συνεργασίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
Εκ μέρους της Περιφέρειας στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Ι. Νικόπουλος και η προϊσταμένη Κοινωνικής Μέριμνας Δ. Καμπούρη, ενώ συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Θάνος Μυλωνέρος και Silviu Domente, ο εμπειρογνώμονας του Οργανισμού David Kelly, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Αντώνης Σακελλάρης, και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής Δημήτρης Τζιάλλας.
Η Αντιπεριφερειάρχης κα. Μητροκώστα, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του ΠΟΥ και του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας για τα ζητήματα υγείας, κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης της περιοχής.
«Παρά τη δύσκολη συγκυρία, έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής ένα σημαντικό έργο. Και το μήνυμά μας συνεχίζει να είναι η κοινή πορεία όλων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων προσφοράς, αλληλεγγύης και στήριξης προς το συνάνθρωπο», σημείωσε μεταξύ άλλων.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - ΟΚΠΑΠΑ - Καινοτομεί στις Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Φροντίδας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6238827549742494686
Σχόλια
item