Ήπειρος: Τρεις σήραγγες της Ηπείρου στις μεγαλύτερες της χώρας!

Ήπειρος: Τρεις σήραγγες της Ηπείρου στις μεγαλύτερες της χώρας!

Οι αυτοκινητόδρομοι τελείωσαν, με εξαίρεση φυσικά τον Ε65 που έχει ειδικό ενδιαφέρον και για την Ήπειρο και το δίκτυό τους λειτουργεί, έχοντας ήδη μεταμορφώσει τις οδικές μεταφορές της χώρας. 

Μέσα σε αυτά τα έργα που έγιναν τις τελευταίες δεκαQετίες ξεχωρίζουν για την τεχνική και κατασκευαστική τους πρόκληση οι οδικές σήραγγες που μελετήθηκαν και δημιουργήθηκαν από ελληνικά χέρια, αποτελώντας μοναδικό επίτευγμα και δίνοντας πολύτιμη εμπειρία στον εγχώριο κλάδο. 


Μάλιστα, το «ypodomes.com» παρουσιάζει τις δέκα μεγαλύτερες οδικές σήραγγες που αποτέλεσαν μνημεία εξαιρετικής συνεργασίας του τεχνικού μας κλάδου, τονίζοντας πως πολλές από αυτές δυσκόλεψαν για την κατασκευή τους, άλλες λιγότερο ενώ υπάρχει και μία που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ. 


Στην Ήπειρο…
Στον κατάλογο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα, περιλαμβάνονται τρεις σήραγγες οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων της Ηπείρου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη σήραγγα Δρίσκου της Εγνατίας Οδού (η σήραγγα «Λορέντζος Μαβίλης») που με συνολικό μήκος 4,6 χιλιόμετρα, είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη σήραγγα που υπάρχει στη χώρα μας! 


Ακολουθεί η σήραγγα Μετσόβου της Εγνατίας, η οποία με 3,5 χιλιόμετρα μήκος είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της χώρας, ενώ στην πέμπτη θέση είναι η σήραγγα Δωδώνης του ίδιου αυτοκινητόδρομου με μήκος 3,36 χιλιόμετρα. 

Για την ιστορία, η μεγαλύτερη σήραγγα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η σήραγγα Τεμπών του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου με μήκος 6 χιλιόμετρα.

«Υστερεί» η Ιόνια
Το μήκος των μεγαλύτερων 10 σηράγγων είναι 31 χιλιόμετρα. Η σήραγγα Δρίσκου στην Εγνατία βρισκόταν στην κορυφή του καταλόγου για χρόνια, όχι μόνο για το μεγάλο μήκος της αλλά και για την τεχνική δυσκολία της κατασκευής της στα βουνά της Πίνδου. 


Σε σχέση με την Εγνατία, η Ιόνια Οδός… υστερεί γενικά σε σήραγγες. Εξάλλου, διασχίζει κατά βάση ένα ανάγλυφο λιγότερο ορεινό σε σχέση με τον πρώτο άξονα. 


Περίφημη πια είναι η σήραγγα Κλόκοβας της Ιόνιας, κοντά στο Αντίρριο, η οποία με μήκος 3 χιλιόμετρα διεκδικεί... το ρεκόρ Γκίνες καθώς η διάνοιξη της έγινε σε μόλις 13 μήνες. Αυτός ο χρόνος  είναι πανελλήνιο ρεκόρ άνευ προηγουμένου για οδική σήραγγα της χώρας μας.

proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Τρεις σήραγγες της Ηπείρου στις μεγαλύτερες της χώρας!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5204912881280337955
item