Γιάννενα: Ζητά διορθωτικές κινήσεις Γιάννενα: Ζητά διορθωτικές κινήσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ζητά διορθωτικές κινήσεις

Γιάννενα: Ζητά διορθωτικές κινήσεις

Την άρση των αδικιών εις βάρος των συζύγων θανόντων, που περιλαμβάνονται στο νόμο Κατρούγκαλου, ζητά το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, με ψήφισμά τους προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, στην τελευταία συνεδρίασή του, έγινε αποδέκτης των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί στις οικογένειές ο νέος νόμος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος (ν.4387/2016) και ειδικότερα το άρθρο 12, από τις εκπροσώπους του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων.

Το δημοτικό συμβούλιο, μετά από διεξοδική συζήτηση, κατέληξε ομόφωνα ότι οι αρνητικές εκπλήξεις από την εφαρμογή του νέου πλαισίου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, αναδεικνύονται καθημερινά και είναι οδυνηρές για όλους τους ασφαλισμένους, ιδιαίτερα δε για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Με το άρθρο 12 «Σύνταξη λόγω θανάτου» του ν. 4378/2016, θεσπίζονται άδικα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της σύνταξης και άδικα ηλικιακά κριτήρια για τη χορήγησή της, τα οποία οι δικαιούχοι ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους δεν μπορούσαν να φανταστούν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Παπαδιώτης, που υπογράφει το ψήφισμα του Σώματος, η χορήγηση στον επιζώντα σύζυγο του 50% της σύνταξης του εκλιπόντος και όχι του 70% που ίσχυε μέχρι πρότινος, η κατάργηση μεταφοράς της προσωπικής διαφοράς και η θέσπιση άδικων ηλικιακών κριτηρίων, οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις των συντάξεων και σε απόγνωση τους δικαιούχους και τα παιδιά τους, αφού, στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους, οι πενιχρές συντάξεις του νέου νόμου, δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Όπως επισημαίνει το ψήφισμα, η κατάθεση, πριν από δύο περίπου μήνες, νέου σχεδίου νόμου με συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και ασφαλιστικές διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αποδεικνύει την αναγκαιότητα για περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση, με στόχο την άρση υπαρκτών αδικιών και την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων στην απασχόληση, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τις επιχειρήσεις.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων θεωρεί αναγκαία την επανεξέταση από την κυβέρνηση των ρυθμίσεων του νόμου που είναι άδικες για την κοινωνία και ιδιαίτερα εκείνων που επιτείνουν τα προβλήματα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως το άρθρο 12 του ν.4387/2016 για τις συντάξεις λόγω θανάτου, το οποίο πρέπει να τροποποιηθεί το συντομότερο», καταλήγει το ψήφισμα προς τους αρμόδιους υπουργούς.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ζητά διορθωτικές κινήσεις
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1307741692586601198
Σχόλια
item