«Παγωμένη» ανεξαρτησία στην Καταλονία και διάλογο ανακοίνωσε ο Πουιζδεμόν «Παγωμένη» ανεξαρτησία στην Καταλονία και διάλογο ανακοίνωσε ο Πουιζδεμόν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

«Παγωμένη» ανεξαρτησία στην Καταλονία και διάλογο ανακοίνωσε ο Πουιζδεμόν

«Παγωμένη» ανεξαρτησία στην Καταλονία και διάλογο ανακοίνωσε ο Πουιζδεμόν

Μήνυμα πως η Καταλονία θα γίνει ανεξάρτητο κράτος με βάση το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου έστειλε ο τοπικός πρόεδρος Κάρλες Πουιζδεμόν, αποφεύγοντας όμως να προχωρήσει σε πλήρη κήρυξη ανεξαρτησίας και αναστέλλοντας τη διαδικασία απόσχισης προκειμένου να υπάρξει διάλογος με την κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Σε κρίσιμη εμφάνισή του ενώπιον της τοπικής Βουλής, ο κ. Πουιζδεμόν είπε ότι η Καταλονία έχει κερδίσει το δικαίωμα στην ανεξαρτησία κι ότι αποδέχεται την εντολή για τη σύσταση ανεξάρτητου κράτους με βάση τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τα οποία και κατέθεσε στο σώμα.

Ζήτησε ωστόσο από το κοινοβούλιο την αναστολή της ανεξαρτητοποίησης ακόμα και για «λίγες εβδομάδες» προκειμένου να διευκολυνθεί ο διάλογος με την Μαδρίτη και να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την Καταλονία «ευρωπαϊκό ζήτημα» και εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμιχθεί στην προσπάθειά του για διάλογο.

Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τοποθέτηση του κ. Πουιζδεμόν, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή μία υπόγεια κήρυξη ανεξαρτησίας ακόμα κι αν στη συνέχεια ακολουθείται από φανερή αναστολή της.

Η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί οιαδήποτε κήρυξη ανεξαρτησίας και ότι θεωρεί το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό και άκυρο.

Άγνωστο παραμένει επίσης ποιος θα δεχτεί να μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει μεν Μαδρίτη και Βαρκελώνη να αρχίσουν διάλογο, όμως έχει διαμηνύσει ότι αντιλαμβάνεται το καταλανικό ζήτημα ως εσωτερική ισπανική υπόθεση.

Σκληρή επίθεση στη Μαδρίτη

Η ομιλία του καταλανού προέδρου ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τη στάση που έχει τηρήσει η Μαδρίτη απέναντι στην πλουσιότερη περιοχή της Ισπανίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες της υπόλοιπης Ισπανίας να κατανοήσουν, υπό αυτό το πρίσμα, τα κίνητρα και τις επιθυμίες των Καταλανών. «Δεν είμαστε τρελοί», είπε.

Ο κ. Πουιζδεμόν κατηγόρησε την κεντρική κυβέρνηση ότι επί χρόνια απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια της Βαρκελώνης να υπάρξει, συναινετικά, μία δημοκρατική έκφραση των καταλανών.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι για τους Καταλανούς το Σύνταγμα του 1978 ήταν μία καλή αρχή, ενώ για τη Μαδρίτη φαίνεται πως ήταν το τέλος.
Epirusblog Gr
5 of 5
«Παγωμένη» ανεξαρτησία στην Καταλονία και διάλογο ανακοίνωσε ο Πουιζδεμόν
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 8299949503452204396
Σχόλια
item