Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους Θεσμούς: Συμφωνία για εξωδικαστικό και συντάξεις χηρείας
Σε συμφωνία για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και των συντάξεων χηρείας κατέληξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νικόλα Τζιαμαρόλι μετά από πολύωρη συνεδρίασηπου ολοκληρώθηκε περίπου στις 5 το απόγευμα
Όπως αναφέρει το insider.gr σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας η συζήτηση εστίασε στη διαδικασία υπαγωγής στο νόμο των επιχειρήσεων που οφείλουν από 20.000 έως 50.000 ευρώ. 
Κυβέρνηση και Θεσμοί συμφώνησαν ότι δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για την υπαγωγή στην αυτοματοποιημένη διαδικασία των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας, αλλά αυτό θα απαιτείται για ΑΕ και ΕΠΕ, ήτοι εταιρείες που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας.
Τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ ανέλαβαν πλέον να καταρτίσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και τα στελέχη των υπουργείων.
Όπως εξήγησε το κυβερνητικό στέλεχος η συμφωνία είχε σχεδόν επέλθει το βράδυ της περασμένη Τρίτης, όπου τα τεχνικά κλιμάκια αναδιαμόρφωσαν τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό στη βάση που είχε υποδειχθεί από τους επικεφαλής.
Κατά το ίδιο στέλεχος  υπήρξε συμφωνία με τους Θεσμούς έτσι ώστε η κατώτατη σύνταξη χηρείας να ανέλθει στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και στα 360 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης για τη χήρα και 384 ευρώ για το παιδί χωριστά.
Για τον ΕΔΟΕΑΠ είπε πως θα διασωθεί χωρίς ωστόσο να παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις, λέγοντας πως θα πρέπει να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Θα σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ», δήλωσε.
Οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ολοκληρώθηκαν, καθώς η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά αναβλήθηκε για αύριο.