Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μέτρων 900 εκ. για το 2018

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μέτρων 900 εκ. για το 2018

Ανοιχτό φαίνεται πως μένει από την πλευρά των Ευρωπαίων – κι όχι του ΔΝΤ – το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι εταίροι φοβούνται για αστοχία μισής ποσοστιαίας μονάδας στο πρωτογενές πλεόνασμα, ήτοι περίπου 900 εκατ. ευρώ, με δεδομένη την έως τώρα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Παράλληλα έχουν αμφιβολίες για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να πετύχει ανάπτυξη 1,8%.

Κοινοτικός αξιωματούχος μάλιστα δήλωσε στο σταθμό μας πως θα πρέπει να δούμε αν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018. Διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, η επιβολή τους δεν είναι αυτοσκοπός».

Οι εν λόγω πληροφορίες έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η Αθήνα επιμένει στη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στους ασθενέστερους κι ενώ τη Δευτέρα έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση.

Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέδωσε στην αντιπολίτευση τη συζήτηση για νέα μέτρα, λέγοντας μάλιστα πως «η κατασκευή και διακίνηση αρνητικών σεναρίων έχει καταντήσει κώνειο της αντιπολίτευσης».

Κάθε ενδεχόμενο νέων μέτρων διαψεύδει και το υπουργείο Οικονομικών, όμως το θέμα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως είπε σε συνέδριο, η Αθήνα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές τη μείωση της υποχρέωσης για δημιουργία πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2018-2023, σε 2% ετησίως.

Αντάλλαγμα, είπε μπορεί να είναι η δέσμευση για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
epirusblog.gr
5 of 5
Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μέτρων 900 εκ. για το 2018
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1254342067396643309
item