Θαύμα ή αλχημεία; Πλεόνασμα 81 εκατ. εμφανίζει ο ΕΦΚΑ το 2017 Θαύμα ή αλχημεία; Πλεόνασμα 81 εκατ. εμφανίζει ο ΕΦΚΑ το 2017 | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θαύμα ή αλχημεία; Πλεόνασμα 81 εκατ. εμφανίζει ο ΕΦΚΑ το 2017

Θαύμα ή αλχημεία; Πλεόνασμα 81 εκατ. εμφανίζει ο ΕΦΚΑ το 2017

Το έλλειμμα του υπέρ-Ταμείου σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό ανερχόταν σε 1,048 δισ. ευρώ ενώ κατά τη διάρκεια του έτους υπήρχε ισχυρή πεποίθηση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας ότι θα «κλείσει» τουλάχιστον ισοσκελισμένος αν όχι πλεονασματικός.

Ένα «θαύμα» ή συνήθης δημιουργική λογιστική αλχημεία εμφάνισαν τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ να «κλείνει» με πλεόνασμα 81 εκ. ευρώ για το 2017.

Το έλλειμμα του υπέρ-Ταμείου, του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό ανερχόταν σε 1,048 δισ. ευρώ ενώ κατά τη διάρκεια του έτους υπήρχε ισχυρή πεποίθηση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας ότι θα «κλείσει» τουλάχιστον ισοσκελισμένος αν όχι πλεονασματικός.

Και «ω του παράξενου θαύματος» ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός που ενέκρινε χθες το ΔΣ του ΕΦΚΑ εμφανίζει πλεόνασμα.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πλασματικό πλεόνασμα ενώ το υπουργείο επιμένει ότι η αλήθεια των αριθμών είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι, σταθερά και συνειδητά, υποσκάπτουν το φορέα.

Το έλλειμμα «συγκρατήθηκε» σύμφωνα με τη διοίκηση του φορέα για τους εξής λόγους:

-Εκτός από την  ειδική κρατική επιχορήγηση, ο ΕΦΚΑ ενισχύθηκε με επιπλέον 350 εκατ. από τον... «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

-Αυξήθηκαν τα έσοδα από τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης και από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από την άλλη πλευρά μειώθηκαν οι δαπάνες λόγω της μείωσης των συντάξεων του δημοσίου και της ορθότερης ταμειακής διαχείρησης.

-Απέδωσε η αξιοποίηση των ακινήτων του φορέα

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ωστόσο ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει 11,7 δισ. ευρώ σε άλλους οργανισμούς, ενώ εκκρεμεί η καταβολή 139.000 κύριων συντάξεων (παλαιών και νέων).

Εντός στόχου, όχι όμως πολύ πάνω από το 60%-65% κινείται και η εισπραξιμότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Epirusblog Gr
5 of 5
Θαύμα ή αλχημεία; Πλεόνασμα 81 εκατ. εμφανίζει ο ΕΦΚΑ το 2017
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 7883497974828973036
Σχόλια
item