Ήπειρος: Πώς θα εορταστεί η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου Ήπειρος: Πώς θα εορταστεί η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Πώς θα εορταστεί η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Ήπειρος: Πώς θα εορταστεί η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο επίσημο και παράλληλο πρόγραμμα θα εορτασθεί η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. 

Το πρωί του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Ηπείρου, θα ξεκινήσουν στα Ιωάννινα, στις 7:30 π.μ. με εορταστικό πρωινό με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της στρατιωτικής μουσικής να παιανίζουν εμβατήρια στους δρόμους της πόλης. 

Στις 8:00 π.μ., θα γίνει η επίσημη έπαρση σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Ταξιαρχίας Πεζικού και στις 10:30 π.μ., θα ακολουθήσει επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, με ομιλία από την Ελένη Νούτσου, φιλόλογο, Διευθύντρια του Γυμνασίου Μουσιωτίτσας. Στις 11:15 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. 

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 12.00 το μεσημέρι με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, αναπήρων – θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Στη 1.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί, συναυλία με επετειακά τραγούδια του Έπους του 1940 από την στρατιωτική μουσική της 8ης Ταξιαρχίας, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Τα Καλπάκια Από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στο Χάνι Δελβινακίου, ξεκινάνε οι εκδηλώσεις για τα φετινά «Καλπάκια». Στις 18.15 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και αργότερα, στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου θα γίνει η εκδήλωση με χαιρετισμούς από τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και το δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη. 

Η φιλόλογος Λευκοθέα Νόννη-Βλάχου θα μιλήσει με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940. Το Πωγώνι στα χαρακώματα της λευτεριάς» και θα ακολουθήσει προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ. Στην Παρασκευή 27 Οκτωβρίου (11:00 -17:00) θα γίνει η αναπαράσταση του κλίματος και του σκηνικού των ένδοξων ημερών του έπους του 1940 από τον Σύλλογο Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940-1941, στο Καλπάκι (Σπηλιά Κατσιμήτρου). 

Στο κυρίος μέρος των εκδηλώσεων του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι στις 18:15 θα γίνει εκδήλωση στο Μνημείο Μαχητή. Μετά το καλωσόρισμα του δημάρχου Κ. Καψάλη στις 19:05 θα γίνει ομιλία από τον Μανώλη Γλέζο και θα ακολουθήσει η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. 

Το  Σάββατο, ανήμερα 28η, θα γίνει θεία λειτουργία στη Μονή Σωσίνου, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες από τον κ. Καψάλη και το διευθυντή του Γυμνασίου Παρακαλάμου Κώστα Πατσούρα με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940, η γενιά των αθανάτων». Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες. 

Επιμνημόσυνη δέηση Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, το οποίο βρίσκεται εντός του Κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών, στην περιοχή της Ηπείρου κατά το «Έπος του 1940». 

Στην τελετή, η οποία θα αρχίσει στις 10:30 το πρωί, έχουν κληθεί να παραστούν οι τοπικές Θρησκευτικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές.

ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Πώς θα εορταστεί η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2388490429739381952
Σχόλια
item