27 νεκροί και 440 πυρκαγιές στην Πορτογαλία (pics & vid)
Χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι οι πυρκαγιές που έπληξαν την Κυριακή την Πορτογαλία. Συνολικά εκδηλώθηκαν σε ένα 24ωρο 440 και στοίχισαν τη ζωή σε 27 ανθρώπους.
«Θρηνούμε δύο πολίτες που βρέθηκαν νεκροί στο εσωτερικό ενός αχυρώνα κοντά στην Πενακόβα, κι άλλον έναν που έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά στη Σέρτα», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Πατρίσια Γκάσπαρ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. 
Είκοσι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές Κόιμπρα, Καστέλο Μπράνκο και Βισέου στην κεντρική Πορτογαλία και Αβέιρο στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Ακόμη 25 άνθρωποι, πολίτες και πυροσβέστες, τραυματίστηκαν, σχεδόν όλοι ελαφρά. Οι περισσότεροι δέχθηκαν φροντίδες για εισπνοή καπνού ή τραυματισμούς που υπέστησαν όταν έπεσαν, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε η ίδια εκπρόσωπος.
Πάνω από 440 πυρκαγιές καταγράφηκαν σε όλη την Πορτογαλία την Κυριακή ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας).
«Βιώσαμε τη χειρότερη ημέρα από την αρχή της χρονιάς σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές», είχε σχολιάσει η Γκάσπαρ το απόγευμα, όταν ακόμη η καταμέτρηση ανερχόταν στις 300 εστίες φωτιάς.
Πάνω από 100 πυρκαγιές συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί 6.000 πυροσβέστες. Οι κάτοικοι τουλάχιστον είκοσι χωριών χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σε διάφορες περιοχές και πολλά σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της πορτογαλικής Πολιτικής Προστασίας.
Η κυκλοφορία διακόπηκε σε τρεις αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένου αυτού που συνδέει τη Λισαβόνα με το Πόρτου, τη μεγαλούπολη του πορτογαλικού βορρά.
Το κύμα πυρκαγιών οφείλεται στις «θερμοκρασίες που είναι πολύ πάνω του φυσιολογικού για την εποχή και τις συσσωρευμένες επιπτώσεις της ξηρασίας που καταγράφεται σχεδόν από την αρχή της χρονιάς», εξήγησε η Γκάσπαρ.
Πάνω από 2.160.000 στρέμματα βλάστησης απανθρακώθηκαν στην Πορτογαλία από τις αρχές του Ιανουαρίου ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, κατά το πορτογαλικό Ινστιτούτο Προστασίας της Φύσης και των Δασών.
Η πιο εκτεταμένη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών στη χώρα είχε καταγραφεί το 2003 (4.260.000 στρέμματα), όμως το 2017 σημαδεύτηκε από τη φονικότερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Πορτογαλίας: αυτή στο Πεδρόγαου Γκραντ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους.