Γιάννενα: Μέσα στο 2017 το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Γιάννενα: Μέσα στο 2017 το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Μέσα στο 2017 το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη

Γιάννενα: Μέσα στο 2017 το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη
Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, όπως αυτές έχουν συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, μέχρι σήμερα όμως σε λίγες περιπτώσεις έχουν οριστικοποιηθεί αποτελεί τον επόμενο στόχο για το υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, για την Περιφέρεια της Ηπείρου. 
Οι οδικές υποδομές μετά την ολοκλήρωση της Ιόνιας εξακολουθούν να απασχολούν το υπουργείο και τους τοπικούς φορείς, αφού μένουν προς υλοποίηση οι άξονες Ιωάννινα – Κακαβιά, Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα και ο Ε65. 
Παρόλα αυτά στη συζήτηση που έγινε για τις υποδομές στο Αναπτυξιακό Συνέδριο δεν αναλήφθηκε καμία δέσμευση από την πολιτική ηγεσία πέραν της κοινής διάθεσης, να υπάρξει συζήτηση για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων. 
Περισσότερο σημαντικά έτσι και με το χαρακτήρα του νέου ήταν αυτά που ανακοίνωσε μετά τους Γ. Σταθάκη και Χρ. Σπίρτζη, ο αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, κυρίως για τη λίμνη Παμβώτιδα, τους Φορείς Διαχείρισης και τις ρυθμίσεις θήρας στον Αμβρακικό. 
Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε πως εντός του έτους θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στο ΣτΕ ένα νέο Σχέδιο Π.Δ. Παμβώτιδας, χωρίς νέα διαβούλευση αφού αυτή έχει εξαντληθεί τα προηγούμενα χρόνια. 
Ο κ. Φάμελος μάλιστα έκανε λόγο για διαπίστωση τεράστιων ευθυνών και περίεργες δυσλειτουργίες της διοίκησης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, πρόσθεσε όμως πως πλέον αυτό που προέχει είναι η θέσπιση βάσεων προστασίας του οικοσυστήματος. 
Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα υπάρχουν πλέον ξεκάθαρες χρήσεις γης και θα τεθούν οι βάσεις για την αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος της Λίμνης, από το οποίο εξαρτάται άμεσα η τοπική οικονομία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων. 
Οι Φορείς Διαχείρισης Ακόμη, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην οριστική επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, με τους πέντε φορείς που λειτουργούν στην Ήπειρο, να συνεχίζουν την αυτόνομη πορεία τους. 
Επίσης, μίλησε για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των οποίων περνούν σε μία μεταβατική περίοδο για να περάσουν στο επόμενο πλαίσιο των συμβάσεων αορίστου χρόνου. 
Ο Αμβρακικός Ο κ. Φάμελλος εστίασε στους τρεις βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου που είναι η μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού πλαισίου, η προστασία του περιβαλλοντικού κεφαλαίου και το νέο παραγωγικό μοντέλο. 
Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη «να στηριχτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου στα περιβαλλοντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής. 
Τομείς όπως ο αγροτοδιατροφικός, ο τουρισμός και η μεταποίηση εξαρτώνται και συνδέονται με το περιβάλλον και την ιδιαίτερη αξία των πόρων της περιοχής». 
Συνεπώς, όλες οι περιοχές αξίας περιβάλλοντος της Ηπείρου, όπως είναι η Παμβώτιδα, ο Καλαμάς, ο Αμβρακικός, η Πίνδος, τα Τζουμέρκα, η ακτή του Ιονίου, απαιτούν ολοκληρωμένες λύσεις, διότι, όπως είπε «εδώ και χρόνια, η υποτίμηση του περιβάλλοντος λειτούργησε ως τροχοπέδη με δυσμενείς επιπτώσεις στην ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας». 
Ειδική αναφορά έκανε στις ρυθμίσεις θήρας για τον Αμβρακικό όπου ανακοινώθηκε πρόσφατα ένα σχέδιο προστασίας για τη λαθροθηρία. 
Όσον αφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες στο Δέλτα του Καλαμά και σε λιμνοθάλασσες του νομού Θεσπρωτίας, όπως είναι το Ρηχό και η Βάτατσα, το ΥΠΕΝ μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την τροπολογία (12/10/2017) που πέρασε σε νόμο του ΥΠΑΑΤ, διασφαλίστηκε η συνέχισή της δραστηριότητας και επιλύθηκαν θέματα εκτατικής ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία πλέον επιτρέπεται σε Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) σε λιμνοθάλασσες. 
Με τον τρόπο αυτό οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας μπορούν να προβούν σε συνέχιση των μισθώσεων ιχθυοτροφικής εκμετάλλευσης των λιμνοθαλασσών εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής.
Να επιλέξουμε τι θέλουμε
Απαντώντας ουσιαστικά στην τοποθέτηση του Αλ. Καχριμάνη στην αρχή της συνεδρίασης, όπου έθεσε το σύνολο των ζητημάτων υποδομής για την Ήπειρο, ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης απέφυγε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επιμένοντας στην συγκρότηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή. 
«Όσοι σχεδίασαν στο παρελθόν το έκαναν πρόχειρα και αποτελεσματικά. Έχουμε χρέος να ξεπεράσουμε τις τοπικιστικές διαφορές και να μείνουμε μακριά από δήθεν δίπολα, για το ποιος δρόμος θα γίνει και ποιος όχι. 
Άλλες ανάγκες θα εξυπηρετήσει το Γιάννενα – Κακαβιά, άλλες το Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όμως ότι δεν υπάρχουν πλέον τα άπειρα χρήματα ή τα δις της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. 
Στόχος μας είναι να δούμε ποιο έργο είναι περισσότερο βιώσιμο και σε ποια έργα μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σπίρτζης. 
Ανακύκλωση – Φυσικό αέριο Η περισσότερο αδιάφορη τοποθέτηση ήταν αναμφισβήτητα αυτή του υπουργού Γ. Σταθάκη ο οποίος περιορίστηκε να αναφερθεί στους γενικότερους στόχους της πολιτικής ηγεσίας, στους τομείς χωροταξίας, ενέργειας και στο φυσικό αέριο. 
Ενδεικτικά, έθεσε ως προτεραιότητα για το τοπικό χωροταξικό, την υλοποίηση του τοπικού σχεδίου στο Δήμο Ιωαννιτών, για την ενέργεια περιορίστηκε να πει ότι οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της παραγωγής τα επόμενα χρόνια με στόχο να φτάσουμε στο 50% της κάλυψης των αναγκών, ενώ για το φυσικό αέριο, τόνισε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου στην Ήπειρο, επειδή όμως δεν υπάρχει διασύνδεση με άλλους αγωγούς θα πρέπει να εξεταστούν άλλες λύσεις, όπως οι μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. 
Τέλος με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή σημείωσε πως ο ορυκτός πλούτος μπορεί να προσδώσει αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Μέσα στο 2017 το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8077843832052793015
Σχόλια
item