Τελεσίγραφο Ραχόι στην Καταλονία-Απειλεί με το άρθρο 155

Τελεσίγραφο Ραχόι στην Καταλονία-Απειλεί με το άρθρο 155
Με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 απειλεί ευθέως την Καταλονία ο Μαριάνο Ραχόι ζητώντας από τον Πουτζδεμόν να πει ξεκάθαρα αν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία.

«Να μας πει η Καταλονία αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία, αυτό  έρχεται πριν από οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσαμε να λάβουμε με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος» είπε ο ισπανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «η απάντηση του καταλανού προέδρου θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες».

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως στη Μαδρίτη υπό τον Μαριάνο Ραχόι  προκειμένου να εξεταστεί η απάντηση που θα δοθεί στην τοπική κυβέρνηση στη Βαρκελώνη. Προηγουμένως ο ισπανός πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Εκκληση για ενότητα απηύθυνε η ΕΕ. 

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος 

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος ορίζει την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση. Η Ισπανία είναι μία εξαιρετικά αποκεντρωμένη χώρα και το Σύνταγμα του 1978 παρέχει στις 17 περιοχές της, τις αυτόνομες κοινότητες, εκτεταμένες εξουσίες σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. 

Όμως, έχει θεσπίσει ασφαλιστικές δικλείδες, που επιτρέπουν στη κεντρική κυβέρνηση να επεμβαίνει στις υποθέσεις της χώρας σε περίπτωση κρίσης.

Η Μαδρίτη έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο άρθρο 155, το οποίο ορίζει την λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα υποχρεώσουν τη Βαρκελώνη να… συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.

Το άρθρο 155 επιτρέπει «την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας. Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.

Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν. Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Χαβιέρ Πέρεθ Ρόγιο, του πανεπιστημίου της Σεβίλλης, τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «τη διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της Καταλανικής Αστυνομίας Mossos d' Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του Καταλανικού Κοινοβουλίου». Δίνεται επίσης η δυνατότητα «ενδεχόμενης» προκήρυξης τοπικών εκλογών.

Πως ενεργοποιείται το άρθρο 155

Ο Μαριάνο Ραχόι, δεν μπορεί μονομερώς να ενεργοποιήσει το άρθρο 155. Θα πρέπει πρώτα να προειδοποιήσει τον πρόεδρο της περιοχής, να επανέλθει στη συνταγματική τάξη και στη συνέχεια να του δώσει χρονικό περιθώριο για να συμμορφωθεί.

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο πρωθυπουργός, υποβάλλει το θέμα στη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, και γνωστοποιεί τα έκτακτα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει. Επί της αρχής, συνέρχεται μία επιτροπή της Γερουσίας, στη συνέχεια η ολομέλεια του σώματος.

Εάν εγκρίνουν τις προτάσεις του προέδρου της κυβέρνησης με απόλυτη πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός έχει ελεύθερα τα χέρια για να προχωρήσει στην εφαρμογή τους. Όμως η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο. «Ακόμη και επιταχύνοντας τη διαδικασία θα μπορούσε να χρειαστεί μία εβδομάδα», σύμφωνα με ένα ισπανό γερουσιαστή, ή 8 έως 10 ημέρες, σύμφωνα με τον Πέρεθ Ρόγιο

Τα τρία προσχέδια ομιλίας του Πουτζδεμόν
Το BBC επικαλούμενο πηγές στην Καταλονία αναφέρει ότι ο Πουτζδεμόν είχε προετοιμάσει τρεις ομιλίες: Η πρώτη κήρυττε μονομερώς ανεξαρτησία με ψηφοφορία στο τοπικό κοινοβούλιο σε 48 ώρες, η δεύτερη προέβλεπε μια συμβολική κήρυξη ανεξαρτησίας χωρίς σχέδιο για απόσχιση και η τρίτη ομιλία, αυτή που φαίνεται ότι τελικά εκφώνησε προέβλεπε επικύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και αναστολή της κήρυξης ανεξαρτησίας.

Ο Πουτζδεμόν  δεν έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση ούτε στους Καταλανούς, ούτε στη Μαδρίτη καθώς υπέγραψε το έγγραφο για την κήρυξη ανεξαρτησίας, βάζοντάς το ταυτόχρονο στον πάγο. Πολιτική κίνηση υπό πίεση και με κοντόφθαλμο στόχο ή κίνηση τακτικής; 

 Η ομιλία των αντιφάσεων

Αντιμέτωπος με πιέσεις από όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης της ΕΕ, ο Πουτζντεμόν υποσχέθηκε να μετατρέψει την Καταλονία σε «δημοκρατία», προτείνοντας παράλληλα να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος με τη Μαδρίτη.

Εκτίμησε ότι η Καταλονία ζει «μια ιστορική στιγμή», βασιζόμενος στη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτησία της επαρχίας με το 90,19% των ψήφων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.  Βάσει του αποτελέσματος ο Πουτζντεμόν εκτίμησε ότι η Καταλονία θα πρέπει πλέον «να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή δημοκρατίας». 

Το χειροκρότημα ήταν έντονο από τους υποστηρικτές του, ενώ ενθουσιασμός επικράτησε και μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της επαρχίας οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο για να παρακολουθήσουν την ομιλία του σε γιγαντοοθόνες.


Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ο Πουτζντεμόν πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει «την εφαρμογή της κήρυξης της ανεξαρτησίας (…) προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος, χωρίς τον οποίο είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Μια ψυχρολουσία ανέμενε όσους ήλπιζαν σε έναν κατευνασμό των πνευμάτων: η ανακοίνωση της υπογραφής, εκτός του ημικυκλίου, μιας «κήρυξης της ανεξαρτησίας» από όλους τους βουλευτές των αυτονομιστών, που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. 

«Ιδρύουμε την Καταλανική Δημοκρατία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», ανέφερε το έγγραφο αυτό. «Όμως ο πρόεδρος ανέστειλε την εφαρμογή του, καλώντας σε διάλογο», σχολίασε ένας εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στο AFP.

«Πρόκειται για την ομιλία κάποιου που δεν γνωρίζει ούτε πού βρίσκεται, ούτε πού πάει, ούτε πού θέλει να πάει», κατήγγειλε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία προτού ανακοινώσει την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ραχόι αναμένεται επίσης να μιλήσει και στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Στη σημερινό της φύλλο η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ισπανίας El Pais κάνει λόγο για «παγίδα», εκτιμώντας ότι ο Πουτζντεμόν δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί τίποτα άλλο εκτός από την ανεξαρτησία και προέβλεψε ότι στο μεσοδιάστημα «θα αποσταθεροποιηθεί οικονομικά και πολιτικά» η Ισπανία.


Πρόκειται για μια «φάρσα», είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας El Mundo, ενώ η καταλανική La Vanguardia προτάσσει την προσπάθεια «να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου χαιρέτισε με ανάρτησή της στο Twitter την ευκαιρία «για διάλογο και μεσολάβηση», εκτιμώντας ότι «πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ραχόι».
«Προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε» την κατάσταση, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Πάμπλο Σιμόν, ένας καθηγητής πολιτικών επιστημών. Όμως μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι δύσκολο να εξευρεθεί.

Μοντέλο Σλοβενίας; 

Πολλοί από τους αυτονομιστικούς κύκλους επιμένουν πως με την τακτική του αυτή ο Καταλανός πρόεδρος δείχνει ότι προτίθεται να ακολουθήσει την λεγόμενη «σλοβενική» οδό προς την ανεξαρτησία, σε αναφορά του μοντέλου που είχε ακολουθήσει πριν 25 χρόνια η βαλκανική  χώρα –που σήμερα έχει ενταχθεί στην ΕΕ—μολονότι το πλαίσιο είναι πολύ διαφορετικό.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνεται ένας παραλληλισμός ανάμεσα στη διαδικασία ανεξαρτησίας στην Καταλονία με την τακτική που ακολούθησε η Σλοβενία. 

Δεν είναι ούτε καν μυστικό ότι πολλοί Καταλανοί αυτονομιστές βλέπουν στη Σλοβενία μία αντιστοιχία ένας προς ένα με τον δικό τους σκοπό, ενώ κοινό μυστικό είναι πως κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της σλοβενικής ανεξαρτησίας έχουν στηρίξει την καταλανική ανεξαρτησία (μάλιστα ο εκπρόσωπος των διεθνών παρατηρητών στο παρόν δημοψήφισμα, την 1η Οκτωβρίου, ήταν ο πρώην ΥΠΕΞ της Σλοβενίας Ντιμίτρι Ρούπελ). 

Δεν είναι λίγοι που θεωρούν επίσης πως η καταλανική κυβερνητική συμμαχία του «Μαζι για το Ναι»(Junts pel Si, που συστεγάζει το συντηρητικό PDeCat με το κεντροαριστερό ERC και συσπειρώνει και μία σειρά από άλλες κοινωνικές οργανώσεις της χώρας) έλκει την επιρροή της από την συμμαχία πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών ομάδων Demos, η οποία πρωτοστάτησε στις αρχές του ’90 στις διαδικασίες στη Σλοβενία, κέρδισε στις τοπικές εκλογές και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της.

Σε τι όμως συνίσταται η σλοβενική οδός προς την ανεξαρτησία; Ήταν ακριβώς η Demos εκείνη που οργάνωσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μετά την επικράτησή της στις εκλογές, που κέρδισε με το συντριπτικό 95% και με συμμετοχή 93% των ψηφοφόρων. 

Το δημοψήφισμα, που δεν αναγνώρισε το Βελιγράδι, είχε διοργανωθεί τον Δεκέμβριο του 1990. Η σλοβενική κυβερνώσα συμμαχία είχε επιλέξει τότε να μην εφαρμόσει άμεσα το αποτέλεσμα, αλλά να αναστείλει την ισχύ του έως ότου δημιουργηθούν πιο καλές συνθήκες. 

Έπρεπε να περάσει ένα εξάμηνο έως ότου οι σλοβενικές αρχές αποφάσισαν εν τέλει να κάνουν το τελικό κι αποφασιστικό βήμα, καθώς βέβαια είχαν μεταβληθεί ευνοϊκά και οι τότε συγκυρίες. 

Μολονότι αρχικά σύγκορμη η διεθνής κοινότητα είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει τη Σλοβενία ως ανεξάρτητο κράτος και δεδομένου ότι μέχρι τότε είχε κλιμακωθεί η ένταση και οι στρατιωτικές κινήσεις του Βελιγραδίου εναντίον της, η Λουμπλιάνα εν τέλει εξασφάλισε τα αναγκαία διεθνή ερείσματα για να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. Στις 25 Ιουνίου 1991, η Σλοβενία ανακήρυξε τελικώς την ανεξαρτησία της. 


epirusblog.gr
5 of 5
Τελεσίγραφο Ραχόι στην Καταλονία-Απειλεί με το άρθρο 155
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8881295580635865384
item