Επιφυλάξεις Κουαρτέτου για «μποναμά» και 120 δόσεις στην εξόφληση χρεών

Επιφυλάξεις Κουαρτέτου για «μποναμά» και 120 δόσεις στην εξόφληση χρεών
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το ύψος και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Επιφυλάξεις για το ύψος και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι διατηρούν οι επικεφαλής των θεσμών, στην εναρκτήρια συνάντηση που είχαν για την 3η αξιολόγηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. 

Και ενώ έδωσαν ουσιαστικά από χθες το «πράσινο φως» για να να εγκριθεί την Πέμπτη η εκταμίευση  της δόσης των 800 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας, ταυτόχρονα έδειξαν δύο «κίτρινες κάρτες» για την έκτακτη παροχή σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και για το πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις για 120 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Από το πρωί μπαίνουν επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς τα Ενεργειακά (το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 9:30 με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Γιώργο Σταθάκη) για πώληση λιγνιτικών μονάδων και πελατολογίου της ΔΕΗ σε ιδιώτες, τα «κόκκινα δάνεια» και ο Αναπτυξιακός Νόμος με τον υπουργό Οικονομίας κύριο Δημήτρη Παπαδημητρίου (στις 11.00) ενώ από το μεσημέρι θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα χρέη επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. 

«Πλεόνασμα» παροχών
 Όπως διαφαίνεται, παραμένει ανοικτό (και θα παραμένει ενδεχομένως έως τις 21 Νοεμβρίου πιθανώς που θα κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός) ποιο θα είναι το ποσό της υπέρβασης στο πλεόνασμα που θα δοθεί φέτος για παροχές. 

Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης έλεγε χθες μετά την συνάντηση με τους θεσμούς ότι «συμφωνούν και οι θεσμοί ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση» στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. 

Έδειξε όμως ότι διαφωνούν στο πόση θα είναι –και άρα τι ποσό θα διανεμηθεί. «Η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2,2% είναι ο στόχος, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περαιτέρω δαπάνης της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. 

Αυτό γράφει το Προσχέδιο Προϋπολογισμού. Η δική τους εκτίμηση (σ.σ.  των θεσμών) είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%» ανέφερε, δείχνοντας ότι δεν συμμερίζονται την πρόβλεψη για διανομή ποσού 800 εκατομμυρίων.

Ούτε όμως στους δικαιούχους των παροχών φαίνεται να υπάρχει ακόμα σύμπτωση απόψεων με τους θεσμούς. «Δεν το συζητήσαμε ακόμα» απάντησε φειδωλά η ίδια πηγή.

Συζήτηση έγινε και για το 2018, χωρίς να τεθεί όμως το ακανθώδες ζήτημα του δημοσιονομικού «κενού» (δεδομένου και ότι το ΔΝΤ προβλέπει πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 αντί 3,5% που προβλέπουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί).

«Σύννεφα» συσσωρεύονται και στο ζήτημα των ρυθμίσεων για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, που τις περιμένει με αγωνία η αγορά εδώ και μήνες. 


Οι θεσμοί φαίνεται να παίζουν παιχνίδι καθυστερήσεων σε τεχνικό επίπεδο, παρότι από πέρυσι έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία και από το καλοκαίρι ήδη είναι ο νόμος  του Κράτους ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Η ατζέντα Αχτσιόγλου
Στην «καυτή» ατζέντα της υπουργού Εργασίας θα βρεθούν οι απεργίες, τα προνοιακά  επιδόματα , η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις αλλά και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.

Από το  μέτωπο των εργασιακών η ατζέντα της 3ης αξιολόγησης περιλαμβάνει μόνο τα θέματα της απόφασης για την προκήρυξη απεργίας, του ΟΜΕΔ και της αδήλωτης εργασίας.

Απεργία: Οι δανειστές ζητούν η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται με ποσοστό 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου (αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα) με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η λήψη απόφασης ιδίως στα κλαδικά σωματεία που εκπροσωπούν εργαζόμενους σε όλη την επικράτεια.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι και αδήλωτη εργασία: Στις συναντήσεις θα συζητηθεί και η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τους απλήρωτους εργαζόμενους και την αδήλωτη εργασία. 


Οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την διευκόλυνση προσφυγής στα δικαστήρια που προβλέπει ο νόμος προτάσσοντας την εξωδικαστική επίλυση των εργατικών διαφορών.

ΟΜΕΔ: Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αναθέσει σε ανεξάρτητους νομικούς να συντάξουν μια έκθεση  που θα καθορίζει το ρόλο του οργανισμού Μεσολάβησης και διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις.

Εκτός από τα προαπαιτούμενα , η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να συζητηθούν  η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις  καθώς και οι συντάξεις χηρείας

Συντάξεις χηρείας: Ο αρμόδιος υπουργός Τάσος Πετρόπουλος θα ζητήσει να επιβληθεί ένα κατώτατο όριο ύψους 384 ευρώ ώστε να περιοριστεί οι δραματικές απώλειες στις οποίες οδηγούνται οι συντάξεις χηρείας με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. 


Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος θα καταθέσει πρόταση για την ελάφρυνση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα 40.000 ευρώ και πάνω που έχουν υποστεί εξοντωτική επιβάρυνση.

Προνοιακά επιδόματα: Στο τραπέζι της νέας δύσκολης διαπραγμάτευσης θα τεθεί  η  κατάργηση  προνοιακών και πολυτεκνικών  επιδομάτων καθώς και η   αναδιάρθρωση εκπαιδευτικών επιδομάτων. 


Η Παγκόσμια  τράπεζα  προτείνει  αλλαγές  και στα πολυτεκνικά επιδόματα με στόχο να χορηγείται αυξημένο  επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί  καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.

Στη συνάντηση με την κυρία Αχτσιόγλου είναι πιθανόν να συζητηθεί και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ  καθώς οι δανειστές προβάλλουν ενστάσεις αμφισβητώντας  το πλεόνασμα που εμφανίζει ο φορέας.
 

Το καλό νέο για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ
Το καλό νέο ήταν πάντως ότι τη Δευτέρα πείστηκαν οι θεσμοί ότι αποπληρώθηκαν 1,25 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα (κυρίως επιστροφές φόρων από την εφορία αλλά και πληρωμές χρεών του ΕΟΠΥΥ σε προμηθευτές Υγείας) και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να εγκριθεί την Πέμπτη από το Euro Working Group και τον ESM η επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας. 

Από τα μέσα Νοεμβρίου που θα φτάσουν στη χώρα μας μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, τα λεφτά αυτά μαζί με άλλα 400 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει η κυβέρνηση, θα δοθούν αποκλειστικά για να αποπληρωθούν άλλα 1,2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους σε ιδιώτες.
epirusblog.gr
5 of 5
Επιφυλάξεις Κουαρτέτου για «μποναμά» και 120 δόσεις στην εξόφληση χρεών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 48249306771565167
item