Γιάννενα: S.O.S. για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Παμβώτιδας Γιάννενα: S.O.S. για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Παμβώτιδας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: S.O.S. για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Παμβώτιδας

Γιάννενα: S.O.S. για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Παμβώτιδας

Σήμα κινδύνου για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Λίμνης Παμβώτιδας εκπέμπει ο πρ. αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης, τονίζοντας ότι αυτή κυρίως σχετίζεται με το ελλειμματικό της ισοζύγιο. 

Σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης επισημαίνει ότι «η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης της λίμνης κατά ένα και πλέον μέτρο μέχρι σήμερα.


Δεδομένου ότι η επιφάνεια της λίμνης ανέρχεται σε 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου, ο όγκος νερού που χάθηκε ήδη, λόγω εξατμισοδιαπνοής και απόληψης για άρδευση, είναι της τάξεως των 22 – 25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, δηλαδή το ¼ του συνολικού της όγκου»!


Να ληφθούν μέτρα
Και προσθέτει ότι «ο μειωμένος όγκος νερού, σε συνδυασμό με τα λοιπά γνωστά προβλήματα της λίμνης (ευτροφισμός, ρύπανση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, έλλειψη θεσμικού πλαισίου προστασίας της, κλπ), καθιστούν επιτακτική την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί ο υδρολογικός κύκλος και η οικολογική της ισορροπία».


Γι’ αυτό και ο Γιαννιώτης πρ. υπουργός ζητά «να μπει επιτέλους σε εφαρμογή το, ενταγμένο στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Συστήματος Ηπείρου, έργο «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Πίνδου», το οποίο αποτελεί τη μόνη πρόταση που μπορεί να λύσει οριστικά και σε βάθος χρόνου τα προβλήματα της λίμνης.


»Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να εγκριθούν τόσο το Ρυθμιστικό Σχέδιο (Τοπικό Χωρικό) Ιωαννίνων, που παραδώσαμε ολοκληρωμένο το 2009, και περιλαμβάνει ουσιαστικές προτάσεις για το λιμναίο οικοσύστημα, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της Παμβώτιδας. 


Δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις Υπουργών της, ακόμα και των «οικολόγων», αντιμετωπίζει το θέμα με προκλητική αδιαφορία…».

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: S.O.S. για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Παμβώτιδας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7205564238454770016
Σχόλια
item