Πρέβεζα: Με δυο προτάσεις ο Δήμος Πρεβεζας στο πρόγραμμα Mediterranean

Πρέβεζα: Με δυο προτάσεις ο Δήμος Πρεβεζας στο πρόγραμμα Mediterranean
Άνοιξε το πρόγραμμα Med (Μεσογειακό Πρόγραμμα) το οποίο αφορά χώρες οι οποίες βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Επιλέξιμες Περιοχές του προγράμματος είναι 76 περιφέρειες με έναν πληθυσμό που αγγίζει τα 110 εκατομμύρια από 14 χώρες: Γάλλια, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Παλαιστινιακή Αρχή, Σύρια, Τυνησία και Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρέβεζας, ο υπάλληλος του τομέα προγραμματισμού του Δήμου κ. Σακκάς, εισηγήθηκε την υποβολή 2 προτάσεων για χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Σακκά το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πολύ σοβαρές χρηματοδοτήσεις και είναι μια ευκαιρία για το Δήμο να διεκδικήσει μία μεγάλη χρηματοδότηση.

Τα προγράμματα διαμορφώνονται στο 1 εκατ. ευρώ minimum και 3,5 εκατ maximum χρηματοδοτηση. Το 90% της χρηματοδότησης είναι από την Ευρωπαϊκή ένωση και το 10% από τους εταίρους. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν 3 εταίροι minimum και 7 maximum.

Ο Δήμος εχει προγραμματίσει να καταθέσει δύο προτάσεις στην πρώτη πρόσκληση που άνοιξε.Η μια αφορά επεμβάσεις σε ιστορικά κτίρια της πόλης για τα οποία επιλέξιμες δαπάνες είναι:
  • Η Βελτίωση εσωτερικού κλίματος
  • Η επισκευή και συντήρηση των κτιρίων από φθορές
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
  • αλλά και η εσωτερική διακόσμηση.
Η συγκεκριμένη πρόταση διαμορφώνεται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ και ο Δήμος είναι σε συνεννόηση με τους εταίρους ώστε να βρεθούν άλλες δύο ή τρεις χώρες με τις οποίες θα υποβληθεί από κοινού μια πρόταση.

Η δεύτερη πρόταση ονομάζεται e-service και είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα βοηθήσει τις μικρές νεοσύστατες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδοτηση και να μπορουν να πωλουν τα προιοντα τους μεσω e-shop.

Δηλαδή ο Δήμος Πρέβεζας διεκδικεί χρήματα μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι τοπικές επιχειρήσεις μέσω του επιμελητηρίου Πρέβεζας να πωλούν τα προϊόντα τους μέσα από αυτήν.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Νόβας ρώτησε ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος ;

Με τον κ. Σακκά να απαντά πως το mediterranean έχει πολλούς άξονες, ένας από αυτούς είναι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι μια δέσμευση την οποία έχει αναλάβει ο Δήμος Πρέβεζας, να μειωθούν οι εκπομπές με το σύμφωνο δημάρχων με στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2030. Ένας άλλος άξονας είναι η επιχειρηματικότητα.

Από την Ριζοσπαστική Δημοτική Συνεργασία ο κ. Παπαδιώτης θέλησε να ενημερωθεί για το αν έχουν ολοκληρωθεί  οι μελέτες.

Σύμφωνα με τον κ. Σακκά η πρόταση για το e- service δεν χρειάζεται κάποια μελέτη, ενώ για την πρώτη πρόταση υπάρχουν μελέτες.Ο Δήμος είχε ετοιμάσει μια πρόταση την οποία δεν πρόλαβε να υποβάλει στο interreg  Ελλάδα – Ιταλία. Έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες για το Ωδείο και για το κτίριο που στεγάζεται η χορωδία αρμονία για το οποίο υπάρχει μια μελέτη 700 χιλιάδες ευρώ, αλλά λόγω των καταληκτικών ημερομηνιών δεν πρόλαβε ο Δήμος να το υποβάλει την τελευταία ημέρα στο interreg Ελλάδα – Ιταλία.

Απαντώντας στον επικεφαλής της Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας κ. Μιλτιάδη Κλάπα ο οποίος  ρώτησε από ποιους αποτελείται το εταιρικό σχήμα ο κ. Σακκάς είπε πως το εταιρικό σχήμα μπορεί να αποτελείται από 3 εταίρους έως 7. Αυτοί οι φορείς μπορεί να είναι δήμοι, περιφέρειες από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη.

Ο Δήμος έχει ήδη 3 επαφές με εταίρους από την ευρωπαϊκή ένωση και προσπαθεί να δημιουργήσει και στην Αίγυπτο.

Στο περιθώριο της συζήτησης και μετά από ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου Διονύση Καλλίνικου, έγινε αναφορά και για το interreg Ελλάδα – Ιταλία στο οποίο ο Δήμος Πρέβεζας έχει καταθέσει 8 προτάσεις, οι οποίες περιμένουν έγκριση. 

Ανάμεσα σε αυτές τις 8 προτάσεις δεν θα είναι ο χώρος της Αερολέσχης στην Καμαρίνα καθώς σύμφωνα με τον κ. Σακκά υπάρχει ένα project το οποίο δεν έχει ωριμάσει ακόμα, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έχει τις σχετικές μελέτες από το μέλος της Αερολέσχης Πρέβεζας κ. Νίκο Σαμπράκο.

mypreveza.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Με δυο προτάσεις ο Δήμος Πρεβεζας στο πρόγραμμα Mediterranean
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 499028252183362842
item