Ελάφρυνση χρέους αλλά με Grexit βλέπουν οι πιθανοί εταίροι της Μέρκελ

Ελάφρυνση χρέους αλλά με Grexit βλέπουν οι πιθανοί εταίροι της Μέρκελ

Σαφώς σκληρότερη γραμμή απέναντι στην Ελλάδα και τη Γαλλία θα τηρήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση εάν περιλάβει στις τάξεις της τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), όπως δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ, λιγότερο από έναν μήνα πριν τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Λίντνερ επανέλαβε την πάγια πρόταση του FDP ότι ελάφρυνση του δημόσιου χρέους θα πρέπει να συνοδευτεί από έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη. Δεν διευκρίνισε εάν αναφέρεται σε «κούρεμα», που έχουν απορρίψει όλοι οι θεσμοί, ή σε άλλης μορφής ελάφρυνση.

«Εάν υπάρξει ‘κόψιμο’ του χρέους για την Ελλάδα, όπως προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε θα πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι ώστε επιτέλους να λύσουμε το πρόβλημα», είπε ο κ. Λίντνερ. «Η Ελλάδα θα πάρει το ‘κόψιμο’ του χρέους […] αλλά θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, να εκδώσει δικό της νόμισμα, το οποίο θα μπορεί να υποτιμήσει».

Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις προβλέπουν πως το FDP θα ξεπεράσει το όριο του 5% και θα επιστρέψει στην κάτω Βουλή, τη Μπούντεσταγκ, μετά από πέντε χρόνια απουσίας.

Με δεδομένο ότι το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ δεν αναμένεται να κερδίσει αυτοδυναμία, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες φαντάζουν πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι. Ο κ. Λίντνερ όμως απέφυγε να δεσμευθεί για μετεκλογική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες, σημειώνοντας πως το χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο παρατάξεων είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν.

Ένα μέτωπο σημαντικής απόκλισης – πέραν της Ελλάδας – είναι η σχέση με τη Γαλλία και η ανταπόκριση του Βερολίνου στη δημοσιονομική ευελιξία που προτείνει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο γάλλος πρόεδρος έχει προτείνει, μεταξύ άλλων κοινό υπουργό Οικονομικών και προϋπολογισμό στην ευρωζώνη, προτάσεις που δεν έχουν απορριφθεί από το Βερολίνο.

«Εντύπωσή μου είναι ότι η κ. Μέρκελ έχει ήδη συμφωνήσει με τον κ. Μακρόν, μετά τις εκλογές, να δημιουργήσουν για πρώτη φορά καινούργια δοχεία με λεφτά και μεταφορές χρημάτων στην Ευρώπη», είπε. Αντίθετα, το FDP επιμένει ότι «οι χώρες του ευρώ πρέπει να είναι υπεύθυνες για τη δημοσιονομική πολιτική τους».

Πηγή: http://www.skai.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ελάφρυνση χρέους αλλά με Grexit βλέπουν οι πιθανοί εταίροι της Μέρκελ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4787465667798558002
item