Πρώτο κρας τεστ στο EWG - Τα αγκάθια για την αξιολόγηση

Πρώτο κρας τεστ στο EWG - Τα αγκάθια για την αξιολόγηση
Την ολική επαναφορά στο δύσκολο τερέν της γ' αξιολόγησης σηματοδότησε η συνεδρίαση του EuroWorking Group στο οποίο αποτιμάται εκ νέου ο κατάλογος με τα 113 προαπαιτούμενα που μένουν ως τον Αύγουστο του  2018. 

Το θέμα της  εκταμίευσης  της  υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να πάρει παράταση για αργότερα, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα προλάβει το Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να εκπληρώσει τα απαραίτητα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και εκκρεμών συντάξεων.

Τα πρώτα αγκάθια 

Τρεις είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ συγκεντρώνουν την προσοχή τους και περιμένουν αντιδράσεις. Πρώτον, για τα εργασιακά, σχεδόν μόνιμο "αγκάθι" των διαπραγματεύσων, ο δημόσιος τομέας και οι τράπεζες. 

Για τα εργασιακά

Απέναντι στους δανειστές φέρνει ξανά την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες - παρά τις αρχικές διαρροές- δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. 

Η απουσία από το νομοσχέδιο των συμφωνηθέντων αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο και στο θέμα των απεργιών ( αυξημένη πλειοψηφία στα πρωτοβάθμια σωματεία)  έχει ήδη προκαλέσει την δυσφορία των δανειστών. 

Ενώ και ρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί δημιουργούν ζητήματα σε ήδη ψηφισμένα μέτρα.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν ανησυχούν και ευελπιστούν πως είτε θα πάρουν παράταση είτε θα  βρεθεί μια νέα συμβιβαστική φόρμουλα, όπως συνέβη στη δεύτερη αξιολόγηση.

Συμβασιούχοι και αξιολόγηση 

Σχετικά με τον δημόσιο τομέα, προβληματισμός υπάρχει για το ζήτημα των συμβασιούχων αλλά και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που έχει «κολλήσει» 

Η λύση που δόθηκε τον Ιούνιο για τους συμβασιούχους έχει ήδη συναντήσει τις αντιρρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για την αξιολόγηση  κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο διοικητικής ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση που θα ρίξει το μπαλάκι στους προϊσταμένους να πείσουν τους υπαλλήλους να αξιολογηθούν. 

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως τα χρονοδιαγράμματα για τις αλλαγές στο Δημόσιο δεν είναι απολύτως δεσμευτικά, άρα και η όποια εμπλοκή δεν μπορεί να απειλήσει την αξιολόγηση. 

Τράπεζες: stress tests και ανακεφαλαιοποίηση   

Το πιο επικίνδυνο ζήτημα που μπορεί να προβάλει απειλητικό για την γ' αξιολόγηση πιθανότατα να είναι αυτό των τραπεζών.

Το ΔΝΤ έχει θέσει στο τραπέζι θέμα αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών με νέα stress tests και εμμένει στην άποψή του ότι χρειάζεται ανακεφαλοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ. Ο Ντράγκι και η ΕΚΤ διαφωνούν απόλυτα. 

Ενδεικτικά των διαθέσεων της ΕΚΤ έναντι των νέων απαιτήσεων του ΔΝΤ στον τραπεζικό τομέα η δήλωση του διοικητής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στο Βήμα της Κυριακής πως « δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ και εάν θέλει μπορεί να φύγει».

Συνάντηση Τσακαλώτου- Χουλιαράκη με Μοσοβισί την Τρίτη   

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. 

Ο κοινοτικός επίτροπος προκάλεσε ενόχληση στον Γιούνκερ με τις όψιμες ανησυχίες για την δημοκρατικότητα του ελληνικού προγράμματος και ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν του επιφύλαξε ένα διακριτικό άδειασμα.          
Φωτό: Ευρωκίνηση
epirusblog.gr
5 of 5
Πρώτο κρας τεστ στο EWG - Τα αγκάθια για την αξιολόγηση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6068026531765718064
item