Eurogroup: Ανησυχία για τη γ' αξιολόγηση και για τη δίωξη του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Eurogroup: Ανησυχία για τη γ' αξιολόγηση και για τη δίωξη του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ
Ανησυχίες για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης και προβληματισμός για τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου εκφράστηκαν στο σημερινό Eurogroup.
Ντάισελμπλουμ: Συζητήθηκαν η αξιολόγηση και η ΕΛΣΤΑΤ
Η Ελλάδα και το σχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος είναι ένα δείγμα πως βαδίζει στον σωστό δρόμο. 
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι οι θεσμοί ενημέρωσαν την Ευρωομάδα για την κατάσταση στην Ελλάδα και ότι βρίσκονται στη χώρα μας τεχνικά κλιμάκια που προετοιμάζουν το έδαφος για να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση, με στόχο να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ, συζητήθηκε και το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑT Ανδρέα Γεωργίου και επισημάνθηκε η σημασία της ανεξαρτησίας της υπηρεσίας.
Αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Ολλανδός πρόεδρος τόνισε ότι η ανάπτυξη ενισχύεται στην Ευρώπη και ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη συνεχίζει να ανακάμπτει. Επεσήμανε ότι παραμένουν αρκετοί κίνδυνοι και ότι απαιτείται επαγρύπνηση, αλλά τα νέα είναι καλοδεχούμενα.
Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκε στη συνεδρίαση το θέμα της Eldorado Gold («Παράδειγμα προς αποφυγήν» το χαρακτήρισε αξιωματούχος της ΕΕ, χθες), ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι δεν εξετάστηκε.
Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρχει στρατηγική για την εποχή μετά το πρόγραμμα  
Με τη σειρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι τώρα όλες οι πλευρές πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλιστεί πως το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει στρατηγική για την εποχή μετά το πρόγραμμα.  
«Τόσο για τους Έλληνες, που έκαναν μεγάλες θυσίες, όσο και για την Ευρωζώνη», τόνισε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. 
Την ίδια ώρα, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος τον τελευταίο μήνα και ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει. 
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ συμφώνησε να συμμετάσχει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα. 
«Είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, ελπίζω μέσα σε αυτό τον χρόνο» είπε ο κ. Μοσκοβισί. 
«Θα υπάρξουν προκλήσεις, γίνεται εντατική δουλειά. Αυτή η δουλειά πρέπει να πραγματοποιείται σε ήρεμο κλίμα» συμπλήρωσε ο ίδιος. 
«Πρέπει να υπάρχει στρατηγική για την εποχή μετά το πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί. 
Κερέ: «Είναι σημαντικό να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα»
Σειρά είχε ο Μπενουά Κερέ που τόνισε πως είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα και να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα, ενώ ανέφερε πως υπήρξε σημαντική βελτίωση της Ελλάδας τις περασμένες εβδομάδες.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερ, πρόσθεσε πως έχει μειωθεί ο ELA και πως οι τράπεζες κάνουν προσπάθειες για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για την μειώσει των NPLs.
Τέλος, μίλησε και ο ίδιος για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ δηλώνοντας: «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ».
Ρέγκλινγκ: Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.
Επεσήμανε ότι εάν δοθεί το πράσινο φως μπορούν να γίνουν εκταμιεύσεις πριν το τέλος Οκτωβρίου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης βελτίωσε το κλίμα στις αγορές κι ότι οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν πλέον θετικό outlook για την Ελλάδα.
Δηλώσεις κατά την άφιξη
09:40 π.μ. Σόιμπλε: Προβληματική η συμμετοχή χωρών στην Ευρωζώνη αν δεν πληρούνται προϋποθέσεις
«Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι προβληματική όταν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις», σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup και απαντώντας σε ερώτημα για την ελληνική κρίση.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι πλέον αυτό το θέμα αφορά το παρελθόν και ότι δεν έχει νόημα να το συζητάμε σήμερα.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι σήμερα «πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή χωρών στη νομισματική ένωση στο μέλλον».
09:54π.μ. Ντάισελμπλουμ: Η πρόοδος της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Εurogroup
Για τη διαδικασία και την πρόοδο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Τάλιν της Εσθονίας, όπως δήλωσε κατά την άφιξή του ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup. 
Ο  Γιερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ όσον αφορά στη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης  τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση πρώτα για το τι λείπει από την νομισματική ένωση, που είναι η ανταγωνιστικότητα και η αλληλεγγύη, και «μετά να πάμε στα θεσμικά όργανα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την διεύρυνση της ευρωζώνης, ο Dijsselbloem τόνισε πως όσο η ευρωζώνη βελτιώνει τις αποδόσεις της, τα πάει καλύτερα, όλο και περισσότερες χώρες θα θέλουν να γίνουν μέλος της.
Πρόσθεσε δε πως η διεύρυνση της ευρωζώνης θα γίνει σταδιακά, καθώς και ότι εάν η ευρωζώνη και η τραπεζική ένωση λειτουργούν ομαλά, τότε θα θέλουν και άλλες χώρες να ενταχθούν.
10:08 π.μ. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας. «Πρέπει να υλοποιήσουμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αυτό θα θέσω στο Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, προκειμένου να καταστεί χώρα ελκυστική και κανονική εντός της ευρωζώνης» είπε ο Γάλλος Επίτροπος. Συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής και σημείωσε ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για να γίνει αυτό.
Πρόσθεσε, ότι όλοι πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει δώσει την καταρχήν συμφωνία του για το ελληνικό πρόγραμμα και πως τώρα «πρέπει να δουλέψουμε για τα μέτρα για το χρέος».
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν για τη διεύρυνση της Ευρωζώνης ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι όσες χώρες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Ευρωζώνη πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια.
«Αυτό που είπε ο κ. Γιούνκερ είναι πως η Ευρωζώνη δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ, αλλά ένας συμμετοχικός χώρος. 
Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι, εφόσον πληρούν τα κριτήρια και αν το επιθυμούν εμείς πρέπει να τους προσφέρουμε κάποια εργαλεία για να προετοιμαστούν. Το ευρώ είναι το νόμισμα όλης της Ε.Ε. Ο κ. Γιούνκερ δεν εννοούσε ότι όλοι θα υποχρεωθούν να μπουν στην Ευρωζώνη» σημείωσε.
Στο τραπέζι εργασιακά και φοροαπαλλαγές
Αστερίσκοι υπάρχουν στα εργασιακά για την πρωτοβουλία Αχτσιόγλου γύρω από τις ρυθμίσεις για την αναζήτηση οφειλόμενων μισθών, τη μείωση του πέναλτι στο 30% στις πρόωρες αποχωρήσεις από το Δημόσιο και την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες.
Ακόμη, σε ό,τι αφορά στα κλειστά επαγγέλματα φαίνεται ότι παραμένουν οι διαφωνίες για τα θέματα του ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων καθώς και για τα διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα βραχείας νοσηλείας. 
Την ίδια ώρα, παραμένουν οι ενστάσεις των δανειστών για την υπέρβαση του ορίου των συμβασιούχων στο Δημόσιο και οι αρρυθμίες γύρω από την κινητικότητα, ενώ, τέλος, το τελευταίο αγκάθι εντοπίζεται στις φοροαπαλλαγές, και συγκεκριμένα στο πεδίο της μείωσης του συντελεστή για τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τις συσκευασμένες ζωοτροφές από το 24% στο 13%.
Στο μικροσκόπιο των θεσμών βρίσκεται επίσης η πλήρης απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά ή ανταλλαγή γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων, μαζί με τις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την εκμετάλλευσή τους.
Εκτός από αυτά τα θέματα, το πιο ουσιαστικό ίσως κομμάτι της συζήτησης που θα γίνει για την Ελλάδα θα αφορά στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά για να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις του ΔΝΤ για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

epirusblog.gr
5 of 5
Eurogroup: Ανησυχία για τη γ' αξιολόγηση και για τη δίωξη του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2246828539839441487
item