Eldorado: Μετά τη Διαιτησία θα επανεκτιμήσουμε τις επενδυτικές μας επιλογές Eldorado: Μετά τη Διαιτησία θα επανεκτιμήσουμε τις επενδυτικές μας επιλογές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Eldorado: Μετά τη Διαιτησία θα επανεκτιμήσουμε τις επενδυτικές μας επιλογές

Eldorado: Μετά τη Διαιτησία θα επανεκτιμήσουμε τις επενδυτικές μας επιλογές

Η εταιρία θεωρεί ότι η Τεχνική Μελέτη που κατέθεσε για το Στρατώνι είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου - Θα συμμετάσχει στη διαδικασία. 

Σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Eldorado Gold και την κυβέρνηση παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες μετά και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας της Διαιτησίας. 

Η έκδοση των αδειών για την Ολυμπιάδα και η πρόκληση που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών για τη διαδικασία της Διαιτησίας φαίνεται ότι μεταβάλει άρδην το τοπίο καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα πως θα συμμετάσχει σε αυτήν και μετά την έκβαση της θα αποφασίσει για το μέλλον των επενδυτικών της σχεδίων.

Η εταιρεία θεωρεί μάλιστα ότι μέσα από την διαδικασία της Διαιτησίας θα δικαιωθεί πλήρως καθώς όπως επισημαίνει η Τεχνική Μελέτη που κατέθεσε για το Στρατώνι είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Το λεκτικό των επίσημων ανακοινώσεων δεν θυμίζει σε τίποτα όσα έγιναν την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου με τις ανακοινώσεις της εταιρείας  και όσα ακούγονταν και γράφονταν από επίσημα κυβερνητικά χείλη και στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για το μέλλον της εταιρείας στην Ελλάδα.  

Και ενώ η κοινή γνώμη ακόμη συζητά τις προτροπές Καρανίκα προς τους επενδυτές της Eldorado να πάνε στα... τσακίδια, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Eldorado Gold George Burns δήλωσε σήμερα ότι «η εταιρία θα προσέλθει στη Διαιτησία και σημείωσε ότι η εταιρεία αφού  πρώτα παραλάβει τα στοιχεία και τις απαιτούμενες άδειες από την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα αποφασίσει για το αν θα συνεχίσει τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την εταιρία, η ελληνική κυβέρνηση προσφεύγει στη Διαιτησία, κατηγορώντας την «Ελληνικός Χρυσός» ότι παραβιάζει τη Σύμβαση Μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου.

«Η Εταιρία είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η εν λόγω Τεχνική Μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου» δηλώνει η «Ελληνικός Χρυσός» και καλεί για άλλη μια φορά το Υπουργείο να συνεργαστεί μαζί τους καθώς σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, μετά την αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης και την έκδοση των αδειών για την Ολυμπιάδα, η μετοχή της Eldorado Gold στο χρηματιστήριο του Τορόντο έκανε ράλι και σημείωσε άνοδο της τάξης του 15,4%, ενώ  στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σημείωσε άνοδο +16,24%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Eldorado Gold αναφέρει: 

"Η εταιρία Eldorado Gold Corporation ("Eldorado" ή "Εταιρεία") ενημερώνει ότι η ελληνική θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ("Ελληνικός Χρυσός") έλαβε σήμερα επίσημη ειδοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ("Υπουργεία") για την έναρξη της διαιτησίας. 


Η διαιτησία είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός και σε αυτήν κατονομάζει το Υπουργείο τον εκπρόσωπό του στο τριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Η ειδοποίηση της διαιτησίας αναφέρει ότι η Τεχνική Μελέτη Μονάδας Μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου, για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι μη πλήρης και συνεπώς παραβιάζει τη Σύμβαση Μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. 


Η Εταιρεία είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η εν λόγω Τεχνική Μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Eldorado Gold, δήλωσε: "Η Eldorado πάντοτε επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση και διάλογο με όλα τα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Παρά την άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Eldorado, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων. 


Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πληρότητα των προσπάθειών μας στην Ελλάδα, την απόλυτη συμβατότητα του σχεδιασμού μας και το τεράστιο εν δυνάμει όφελος αυτών των έργων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Αναπτύσσουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα βάσει των υψηλότερων διεθνών προδιαγραφών σε όλο το φάσμα των έργων μας και της δραστηριότητάς μας και επιδιώκουμε την υιοθέτηση των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών προς την επίτευξη των εμπορικών και των περιβαλλοντικών μας στόχων. Αυτό έχει αναγνωριστεί απόλυτα στις αρχικές μας συμφωνίες και πρόκειται να ενισχυθεί  μέσω της επίλυσης του εν λόγω θέματος. 


Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους 2.400 εργαζόμενους που απασχολούνται στα έργα μας στην Ελλάδα κατασκευάζοντας μεταλλεία πολύ υψηλών προδιαγραφών, καθώς και τη σημαντική συνεισφορά της επένδυσης στην Ελληνική οικονομία. 

Αμέσως μετά την έγκριση και παραλαβή όλων των απαιτούμενων αδειών και την οικοδόμηση μίας καλής σχέσης συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει εκ νέου τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα."

Το κείμενο της προσφυγής 

Το www.newmoney.gr δημοσίευσε αποκλειστικά το κείμενο της προσφυγής με την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος εγκαλεί την Ελληνικός Χρυσός ότι παραβίασε τους όρους της σύμβασης με το Δημόσιο.

«Επιδόθηκε σήμερα στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αίτηση προσφυγής σε Διαιτησία του ελληνικού δημοσίου. Με την κοινοποίηση αυτή ξεκινά επίσημα η διαδικασία της Διαιτησίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται σε συνέχεια χθεσινής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος να δώσει δύο άδειες στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Με βάση τις συγκεκριμένες αποφάσεις, που υπογράφει με εντολή του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, χορηγείται άδεια νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού και τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης αντίστοιχου εξοπλισμού στη θέση απόθεσης Κοκκινόλακα για διάστημα τριών ετών.

Η χορήγηση των αδειών στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός για τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα αποφασίστηκε μόλις δύο ημέρες μετά την απειλή της καναδικής εταιρείας Eldorado ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα αν δεν της χορηγηθούν άμεσα άδειες για να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις σε Ολυμπιάδα και Σκουριές.

Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, Eldorado ανακοίνωσε: 


«Η Eldorado Gold Corporation ("Eldorado" ή "Εταιρεία") ανακοινώνει σήμερα σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται. 


Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων».
Epirusblog Gr
5 of 5
Eldorado: Μετά τη Διαιτησία θα επανεκτιμήσουμε τις επενδυτικές μας επιλογές
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 1919180867930667056
Σχόλια
item