Το μέλλον της Ευρώπης στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων απόψε στο Ταλίν

Το μέλλον της Ευρώπης στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων απόψε στο Ταλίν
Μία μέρα πριν από τη διεξαγωγή της πρώτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την ψηφιακή οικονομά, οι 28 της ΕΕ θα αρχίσουν την επόμενη φάση της συζήτησης για το μέλλον και την μετεξέλιξη της ΕΕ. 
Οι 28 θα ανταλλάξουν απόψεις γύρω από το περιεχόμενο της ομιλίας Γιούνκερ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και για τα όσα διακήρυξε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα όμως με κύκλους του Συμβουλίου δεν θα συζητήσουν για το άρθρο 50, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου ή την ομιλία της Τερέζα Μέι.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΕΕ, Κομισιόν και Συμβούλιο επεξηγούν τις τελευταίες μέρες ότι τα δύο "οράματα" δεν είναι ούτε αντίθετα μεταξύ τους, ούτε οι 28  (27 μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης του ΗΒ) θα πρέπει να διαλέξουν το ένα από τα δύο.
Συνεδριάζει σήμερα το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες - Στο τραπέζι ληξιπρόθεσμα και τράπεζες
Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς εξηγούσε χθες ότι Κομισιόν και Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μπροστά τους μια μακρά διαδρομή συζητήσεων που θα πρέπει να καταλήξει σε κάτι απτό, κατά την Σύνοδο Κορυφής του Sibiu της Ρουμανίας, τον Μάρτιο του 2019, λίγο πριν τις ευρωεκλογές. 
Στην πράξη η βασικότερη διαφορά στα δύο οράματα είναι πως το μεν "πακέτο Γιούνκερ", μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται χωρίς αλλαγή συνθήκης της ΕΕ (ΣΛΕΕ), ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος προτρέπει και σε αλλαγή της ΣΛΕΕ. Αυτό το σημείο αναμένεται να είναι από τα πιο βασικά που οι 27 θα πρέπει να αρχίσουν να απαντάνε.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συζήτηση έχει αποκλειστεί το κομμάτι που αφορά την Τουρκία - καθώς αυτό θα συζητηθεί σοβαρά τον Οκτώβριο, στην τακτική Σύνοδο, όπως και το κομμάτι της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, καθώς προς αυτόν το σκοπό θα διεξαχθεί ειδική Σύνοδος της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.
Αύριο κατά την ψηφιακή Σύνοδο, οι 28 θα κληθούν να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα: πως οι κυβερνήσεις και τα δημόσια έγγραφα θα περάσουν στην ψηφιακή εποχή, πως θα ενισχυθεί η κυβερνο-ασφάλεια και η εμπιστοσύνη του κοινού στο διαδίκτυο, πως θα καλλιεργηθεί ένα υψηλών ψηφιακών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό και πως η ΕΕ θα μετατραπεί σε υψηλής ποιότητας πλατφόρμα για την ψηφιακή εποχή και την ψηφιακή οικονομία.
Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες
epirusblog.gr
5 of 5
Το μέλλον της Ευρώπης στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων απόψε στο Ταλίν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4018580280912961431
item