Απειλή για την ΕΕ και την Ελλάδα από την γερμανική ακροδεξιά Απειλή για την ΕΕ και την Ελλάδα από την γερμανική ακροδεξιά | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Απειλή για την ΕΕ και την Ελλάδα από την γερμανική ακροδεξιά

Απειλή για την ΕΕ και την Ελλάδα από την γερμανική ακροδεξιά
"Αν οι Γάλλοι είναι δικαίως υπερήφανοι για τον αυτοκράτορά τους και οι Βρετανοί για τον Νέλσονα και για τον Τσόρτσιλ, έχουμε το δικαίωμα να είμαστε κι εμείς υπερήφανοι για τα επιτεύγματα των Γερμανών στρατιωτών σε δύο παγκόσμιους πολέμους". 

Ο συμπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ δεν έκρυψε ποτέ τις απόψεις του και δεν δίστασε να προκαλέσει λίγες ημέρες πριν από την γερμανική κάλπη. 

Αλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ποσοστά που του έδιναν το εισιτήριο για την είσοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Τελικά κατάφερε να αποτελεί πλέον την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στην Μπούντεσταγκ.

Από τους οικονομολόγους στους νεοναζί 

Στις εκλογές του 2013 η Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν ήταν ούτε έξι μηνών όταν έλαβε 4,7% στις ομοσπονδιακές εκλογές και έμεινε για πολύ λίγο εκτός Βουλής. 

Κάποιοι - αφελώς πίστεψαν ότι ξεμπέρδεψαν με το κόμμα του Μπερντ Λούκε, ενός αμφιλεγόμενου καθηγητή Οικονομικών, ο οποίος δεν είχε άποψη για κανένα θέμα εκτός από την Ευρωζώνη, από την οποία ήθελε αφενός να πετάξει την Ελλάδα και αφετέρου να απαλλάξει τη Γερμανία, με επιστροφή στο μάρκο. 

Όσο η κρίση φαινόταν να ελέγχεται, τόσο το κόμμα έχανε το ενδιαφέρον των πολιτών, για να φτάσει το 2015 να διασπαστεί, με την «σφραγίδα» να παραμένει στα χέρια της Φράουκε Πέτρι. 

Εκμεταλλευόμενη την προσφυγική κρίση, η Πέτρι έστριψε το κόμμα …ακόμα πιο δεξιά, υιοθετώντας θέσεις εναντίον των μεταναστών και του Ισλάμ, αλλά και υπέρ της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Προεκλογικά δεν δίστασε μάλιστα να ποζάρει με το νεογέννητο μωρό της για αφίσα του κόμματος, με το μήνυμα: «Και ποιος είναι ο λόγος να μάχομαι για την Γερμανία;».

Η Πέτρι, ο Γκάουλαντ και η Βάιντελ

Η Πέτρι έμεινε εκτός στις εκλογές του 2017 δίνοντας την... θέση της στην Αλίς Βάιντελ, την 38χρονη οικονομολόγο, πρώην μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs, ομοφυλόφιλη, παντρεμένη με τη Σάρα Μποσάρντ με την οποία έχει δύο παιδιά.

Η Βάιντελ όπως και ο Γκάουλαντ τάσσεται κατά του ενιαίου νομίσματος, έχει ανακηρύξει τους μουσουλμάνους σε Νο 1 εχθρούς της, κυρίως λόγω της στάσης που δείχνουν απέναντι στις γυναίκες, «τις οποίες αντιμετωπίζουν ως αντικείμενο αναγκάζοντάς τις να κρύβουν το σώμα τους κάτω από μαντίλες».

Οι θέσεις του κόμματος 

Βασική θέση στο προεκλογικό πρόγραμμα του AfD είναι το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 

Το κόμμα θέλει να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στα γερμανικά σύνορα και να δημιουργηθούν κέντρα μεταναστών στο εξωτερικό.

Τάσσεται υπέρ της ταχύτατης απέλασης απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και της παροχής οικονομικών κινήτρων σε αλλοδαπούς που ζουν στη Γερμανία ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Το AfD δίνει προτεραιότητα σε μια παραδοσιακή, γερμανική κυρίαρχη κουλτούρα και απορρίπτει την άποψη ότι το Ισλάμ αποτελεί μέρος της γερμανικής κοινωνίας.
Επίσης αμφιβάλλει ότι για την κλιματική αλλαγή ευθύνεται ο άνθρωπος και θέλει να αντιστρέψει την πορεία της Γερμανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μοιράζεται με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν τον φόβο για την παγκοσμιοποίηση και την αποδυνάμωση του κεντρικού κράτους.
Το AfD είναι το μόνο από τα μεγαλύτερα γερμανικά κόμματα που χαιρέτισε ρητά τόσο το Brexit όσο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

AfD και ελληνικό ζήτημα

Από την αρχή της ίδρυσης του το 2013 το AfD απέρριπτε τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα. Μάλιστα, την πρώτη περίοδο της ύπαρξης του το θέμα αυτό είχε την ίδια σημασία όπως και προσφυγικό αργότερα. Όπως παραδέχτηκε στη γερμανική τηλεόραση ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του AfD,  Γκάουλαντ «η διάσωση της Ελλάδας μας ανέδειξε».

Mηνύσεις κατά της Μέρκελ και... εξεταστική

Περισσότερες από χίλιες μηνύσεις για προδοσία έχουν κατατεθεί εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μετά την προσφυγική κρίση του 2015 από υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με την Αλίς Βάιντελ να προαναγγέλλει εξεταστική στη Βουλή. 

Ποιοι ψήφισαν ακροδεξιά  

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του AfD είναι άνδρες, συνήθως νεαρότερης ηλικίας, έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και είναι εισοδηματικά ασθενέστεροι.

Ψηφοφόροι οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές απείχαν και διαρροές από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και την Αριστερά (Die Linke) έφεραν την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στην αποψινή εκλογική επιτυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρία infratest dimap, από το CDU και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) προς την AfD μετακινήθηκαν 1.070.000 ψηφοφόροι, από το SPD 500.000 και από την Αριστερά 430.000, από τους Φιλελεύθερους (FDP) 50.000, και από τους Πράσινους 40.000, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι έφτασαν τις 740.000.

Κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το AfD συγκέντρωσε το 22,9% των ψήφων στις περιοχές που αποτελούσαν άλλοτε τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγράφει σε εθνικό επίπεδο (≈13%). Το AfD τα πήγε εξαιρετικά καλά μεταξύ των νεαρών ανατολικογερμανών ψηφοφόρων: το 26% από αυτούς το ψήφισαν.

Στα πέντε ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ συγκέντρωσε μόλις 27,6%—ποσοστό πολύ κατώτερο του εθνικού (≈33%)—ενώ στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, είχε καταλάβει το 38,5%.

Οπως επισημαίνει ο Μάθιου Κάρνιτσνιγκ αρθρογράφος του Politico, «η παρουσία της άκρας Δεξιάς στο κοινοβούλιο θα έχει ως αποτέλεσμα να ανεβούν οι τόνοι της πολιτικής συζήτησης και να γίνονται μαχαιρώματα κάτω από τη ζώνη. 

Τα ηγετικά στελέχη του AfD ξεκαθάρισαν ήδη ότι οι συγκρούσεις και οι προκλήσεις παίζουν κεντρικό ρόλο στη στρατηγική του κόμματος. Αν μας διδάσκουν κάτι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι λαϊκιστές έχουν ισχυρή παρουσία, είναι ότι η συμπεριφορά τους δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα».
Epirusblog Gr
5 of 5
Απειλή για την ΕΕ και την Ελλάδα από την γερμανική ακροδεξιά
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 7084691082339134865
Σχόλια
item