Γιάννενα: Τα Γιάννενα επιβάλλεται να έχουν αυτάρκεια σε αίμα! Γιάννενα: Τα Γιάννενα επιβάλλεται να έχουν αυτάρκεια σε αίμα! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Τα Γιάννενα επιβάλλεται να έχουν αυτάρκεια σε αίμα!

Γιάννενα: Τα Γιάννενα επιβάλλεται να έχουν αυτάρκεια σε αίμα!

Κινητοποίηση των τοπικών συλλόγων και φορέων αιμοδοσίας προκάλεσε η είδηση ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ακυρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα χειρουργεία και δεν έγιναν μεταγγίσεις σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς, εξαιτίας της απουσίας επαρκών ποσοτήτων αίματος. 

Χθες λοιπόν, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Θαλασσαιμίας Ηπείρου και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» διοργάνωσαν εθελοντική αιμοληψία στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου και η ανταπόκριση των πολιτών ήταν αρκετά ικανοποιητική.


Η έκτακτη αυτή πρωτοβουλία αναμένεται να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες, ωστόσο, ο στόχος μακροπρόθεσμα δεν είναι άλλος από το να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι Γιαννιώτες, ώστε να φτάσουν τα Νοσοκομεία της πόλης να είναι αυτάρκη σε αίμα, για να μην δημιουργούνται… παρατράγουδα, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, όπως συμβαίνει συνήθως.
«Θέλουμε αυτάρκεια…»


Σε δηλώσεις του ο κ. Νίκος Τζίμας, εκπρόσωπος των συλλόγων και φορέων εθελοντικής αιμοδοσίας Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης αίματος όλων των ομάδων που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο τα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, τονίζοντας πως αυτό οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες της τρέχουσας περιόδου, αλλά και επειδή ο κόσμος είναι ακόμα σε διακοπές και δεν αιμοδοτεί.


«Σημασία έχει ότι δημιουργείται πρόβλημα και αυτό οδηγεί στο να ματαιώνονται χειρουργεία, να μη μεταγγίζονται χρόνια ασθενείς κ.λ.π.. Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει στα Γιάννενα, όπου έχουμε ούτως ή άλλως υψηλό ποσοστό εθελοντικά προσφερόμενου αίματος, να πετύχουμε την αυτάρκεια ώστε να μην έχει κανένας την αγωνία όταν χρειαστεί, να ψάχνει να βρει αίμα», τόνισε με έμφαση.


Ο κ. Τζίμας απέφυγε να σχολιάσει τα περί έλλειψης συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Νοσοκομεία όσον αφορά στη διαχείριση του διαθέσιμου αίματος, τονίζοντας πάντως πως «αυτούς τους μήνες πάντα παρατηρείται έλλειψη αίματος και στα δύο Νοσοκομεία. 


Τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι προβλήματα συντονισμού όλων των αιμοδοσιών ανά τη χώρα που ξεκινούν από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Δε νομίζω ότι κάποιο Νοσοκομείο, όταν χρειαστεί να μεταγγιστούν χρόνια πάσχοντες, όπως οι θαλασσαιμικοί, θα αρνηθεί να δώσει το αίμα που έχει ως απόθεμα».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Τα Γιάννενα επιβάλλεται να έχουν αυτάρκεια σε αίμα!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5028831429983218355
Σχόλια
item