Γιάννενα: Σε δεύτερη μοίρα περνά το ΠΔ της λίμνης Γιάννενα: Σε δεύτερη μοίρα περνά το ΠΔ της λίμνης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Σε δεύτερη μοίρα περνά το ΠΔ της λίμνης

Γιάννενα: Σε δεύτερη μοίρα περνά το ΠΔ της λίμνης

Σε δεύτερη… μοίρα φαίνεται πως έχει περιέλθει και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η υπογραφή του Π.Δ της Παμβώτιδας το οποίο όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα το ITV δεν μπορεί πια να υπογραφεί, καθώς παρήλθε το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για να καταστεί ισχυρό. 

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει, ότι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, αν και αυτό εξαρτάται από τις προθέσεις και διαθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, θα ζητηθούν εκ νέου προτάσεις από το σύνολο των τοπικών φορέων που βέβαια έχουν καταλήξει στην προηγούμενη διαβούλευση σε ένα κοινό πλαίσιο προτάσεων. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλ. Καχριμάνης τόνισε πως κάθε νέα συζήτηση για το Π.Δ., τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση γίνεται απλώς για την συζήτηση και όχι για την ουσία της. 

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά συμφώνησε και με την τοποθέτηση του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Π. Τσουμάνη που με δηλώσεις του τη Δευτέρα στο ITV τόνισε πως η υπογραφή του Π.Δ. δε μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για κανέναν για τα έργα και τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν για την προστασία της Παμβώτιδας. 

Αιχμές για τις συνδέσεις Προχωρώντας όμως ένα ακόμη βήμα πιο μακριά ο Περιφερειάρχης διατύπωσε σοβαρές αιχμές για την αδυναμία της ΔΕΥΑΙ, να προβεί διαχρονικά, στον έλεγχο των συνδέσεων με το δίκτυο αποχέτευσης. 

Η πρόσφατη συζήτηση που έγινε για το Πέραμα, με το αποχετευτικό να έχει ολοκληρωθεί από το 2008, όμως με τις περισσότερες συνδέσεις να εκκρεμούν, όπως επίσης η επιβεβαίωση ότι στο Νησί έχουν γίνει οι μισές συνδέσεις και εκκρεμούν οι υπόλοιπες ανέδειξε την διαχρονική αδυναμία της ΔΕΥΑΙ, να ελέγξει όσους δεν υλοποιούν τις συνδέσεις.

«Είναι προφανές, ότι πέφτουν λύματα από πολλούς στη λίμνη ειδικά όταν βρέχει. Θα πρέπει όσοι έχουν αρμοδιότητα με τον έλεγχο και με τη διαχείριση των λυμάτων να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. 

Η ΔΕΥΑΙ θα πρέπει να στρωθεί στη δουλειά και να προχωρήσει στις υποχρεωτικές συνδέσεις, όπου έχει ολοκληρωθεί το αποχετευτικό. Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν δικαιολογίες «δεν έχω χρήματα». Να γίνουν υποχρεωτικές οι συνδέσεις και τα χρήματα να βεβαιώνονται στην εφορία», σημείωσε ο Αλ. Καχριμάνης. 

Έντονη δυσοσμία Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, η παρατεταμένη ανομβρία και η πτώση της στάθμης έχουν δημιουργήσει νέες εικόνες περιμετρικά της Παμβώτιδας, αφού τα νερά έχουν υποχωρήσει αρκετά. 

Όμως, στην περιοχή από την Αμφιθέα ως τη μονή Δουραχάνης και από εκεί μέχρι τους Λογγάδες και την Καστρίτσα εκτός από τις ασυνήθιστες εικόνες, έχει αναπτυχθεί και έντονη δυσοσμία, προκαλώντας αντιδράσεις και από τους κατοίκους που απευθύνονται σε κάθε φορέα, είτε υπάρχει αρμοδιότητα, είτε όχι. 

«Όποιος κάνει τον κόπο και φτάσει μέχρι τον Πόρο θα διαπιστώσει ότι έχουν έρθει στην επιφάνεια, μετά την πτώση της στάθμης τα λύματα που ρίχνουν κάποιοι διαχρονικά, όταν βρίσκουν την ευκαιρία με τις βροχοπτώσεις», σημείωσε ο Αλ. Καχριμάνης.

ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Σε δεύτερη μοίρα περνά το ΠΔ της λίμνης
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8229806850683499114
Σχόλια
item