Νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας ανακοίνωσε η Αχτσιόγλου Νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας ανακοίνωσε η Αχτσιόγλου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας ανακοίνωσε η Αχτσιόγλου

Νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας ανακοίνωσε η Αχτσιόγλου

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το Ασφαλιστικό και προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας, επισημαίνοντας πως με την διάταξη αυτή θα μπει ένα τέλος στις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας που είναι πολύ χαμηλές.

Σε απάντηση για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ και τις καθυστερήσεις των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε πως η καλύτερη υπεράσπιση ενός δημόσιου και αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι η μείωση της ανεργίας, η αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και η ουσιαστική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων υπέρ της αξιοπρεπούς εργασίας.

«Με τη μεταρρύθμιση που υλοποιούμε, βάλαμε κανόνες στο σύστημα, πληρώσαμε ληξιπρόθεσμα, κλείσαμε πληγές του παρελθόντος και σήμερα δουλεύουμε για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, να αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία», τόνισε η υπουργός Εργασίας.

«Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερη απόδειξη αυτού από την ίδια την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, που στο πρώτο οκτάμηνο του 2017 παρουσιάζει πλεόνασμα 467 εκατ. ευρώ έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 510 εκ. ευρώ, σημειώνοντας έτσι μια θετική απόκλιση άνω των 950 εκ. ευρώ επί του προϋπολογισμού», πρόσθεσε.

«Σημαντικοί παράγοντες γι' αυτή τη θετική εξέλιξη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, αποτέλεσαν, η μείωση της ανεργίας στο 21,1%, ο περιορισμός της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων έλαβε τρομακτικές διαστάσεις, και τέλος, η αύξηση της εισπραξιμότητας», σημείωσε.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για πρώτη φορά εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε μια συνολική στρατηγική αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης και στόχο την ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου.

«Πλέον έχουμε στα χέρια μας για πρώτη φορά ένα ενιαίο διορθωμένο μητρώο, όπου το 99,9% των εγγραφών είναι ορθές, όταν, τη στιγμή που προχωρήσαμε στην ενοποίηση των μητρώων, βρέθηκαν 28,8 εκατ. εγγραφές ασφαλισμένων από όλα τα πρώην ταμεία, παρά το γεγονός ότι όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, το προσωπικό των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν μειωμένο κατά 30%, σε σχέση με το 2010», τόνισε.

Απαντώντας στην σφοδρή επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση για τον νόμο Κατρούγκαλου, από την επικεφαλής της ΔΗΣΥ, η κ. Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για «τρομολαγνεία που επικράτησε για το Ασφαλιστικό ήδη μήνες πριν την ψήφιση του ν. 4387/2016» και παρατήρησε ότι αυτή βασίστηκε εξαρχής σε ατεκμηρίωτα στοιχεία, «γι’ αυτό και όσοι την υπερασπίστηκαν εκτίθενται διαρκώς». 

Είπε ότι «το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνει λιγότερα απ' ότι με το προηγούμενο σύστημα, κι αυτό δεν είναι υπόθεση ή εκτίμηση, αλλά κάτι που επιβεβαιώνουν τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί στους επαγγελματίες, αλλά και οι ίδιες οι επαγγελματικές ενώσεις».

Σχετικά με τα «μπλοκάκια», χαρακτήρισε ως ένα από τα κύρια προβλήματα από τα οποία πάσχει η ελληνική αγορά εργασίας την «ψευδή αυτοαπασχόληση» - το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το ‘'μπλοκάκι'' κρύβεται η εξαρτημένη εργασία».

Τέλος, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ, από το οποίο και θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα θα αφορά όσους κατ’ ουσίαν εργοδότες, επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι, σε μισθωτό.

Epirusblog Gr
5 of 5
Νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας ανακοίνωσε η Αχτσιόγλου
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 1663313025023744735
Σχόλια
item