Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - «Όχι» στα πρόστιμα των εταιρειών εμφιάλωσης νερού Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - «Όχι» στα πρόστιμα των εταιρειών εμφιάλωσης νερού | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - «Όχι» στα πρόστιμα των εταιρειών εμφιάλωσης νερού

Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - «Όχι» στα πρόστιμα των εταιρειών εμφιάλωσης νερού
- Το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία και με 19 «όχι» την καταψήφιση της πρότασης για την επιβολή
προστίμου στην εταιρεία «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων», που παράγει το νερό «Βίκος»
- Αίτημα αναβολής από την εταιρεία «Χήτος ΑΒΕΕ» 
Μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που κράτησε κάτι παραπάνω από τέσσερις ώρες, έλαβε χώρα την Τετάρτη, με το Σώμα να καλείται να αποφανθεί επί της εισήγησης για την επιβολή προστίμου περίπου 1,4 εκ ευρώ σε κάθε μία από τις δύο επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στην επιχείρηση ΗΒΕ που παράγει το νερό «Βίκος», και στην επιχείρηση ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, που παράγει το νερό «Ζαγόρι», με το αιτιολογικό, ότι δεν διαθέτουν εν ισχύ άδεια εμπορίας νερού, που θα πρέπει να εκδοθεί από το δήμο Ιωαννιτών, όπως γινόταν παλαιότερα από τις τοπικές Κοινότητες και τα Κοινοτικά Συμβούλια.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν από την πλειοψηφία όσων τοποθετήθηκαν, επιφυλάξεις, για το ουσιαστικό περιεχόμενο της γνωμοδότησης του νομικού επιτελείου του δήμου Ιωαννιτών και της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής.
Οι επιφυλάξεις αυτές, όπως ήταν λογικό, είχαν ως αποτέλεσμα την καταψήφιση της πρότασης για την επιβολή προστίμου στην εταιρεία «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων», που παράγει το νερό «Βίκος», ενώ επιχείρηση «ΧΗΤΟΣ», είχε καταθέσει αίτημα αναβολής, έχοντας προσκομίσει σχετικά δικαιολογητικά που θα πρέπει να μελετηθούν για να υπάρξει νέα γνωμοδότηση.
Το βράδυ της Τετάρτης στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, βρέθηκε και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Βίκος», κατόπιν αιτήματός του, ενώ είχε στο πλευρό του και το νομικό επιτελείο της επιχείρησης. Αρκετές ώρες μετά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να απορρίψει κατά πλειοψηφία την εισήγηση με ψήφους 19 «όχι», 13 «ναι» και 6 «λευκά», με αρκετούς συμβούλους της πλειοψηφίας να καταψηφίζουν, δηλώνοντας ότι κατά τη διαδικασία δεν πείστηκαν από την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε στη νομική γνωμοδότηση.
Ουσιαστικά μετά την παραπάνω εξέλιξη, δεν υφίσταται και άλλος λόγος, πλην του τυπικού, να συζητηθεί το ίδιο θέμα και για τη δεύτερη εταιρεία.
Η εξέλιξη
Το δικό της ρόλο κατά τη διάρκεια της συζήτησης και κατά την απόφαση των δημοτικών συμβούλων, διαδραμάτισε η διαπίστωση πως η έλλειψη του εν λόγω εγγράφου δεν επέφερε καμία οικονομική ζημία στο δήμο Ιωαννιτών, αλλά ούτε και ωφέλεια στην επιχείρηση. Έτσι, αναδείχθηκε μία υπόθεση, η οποία είχε περισσότερο τυπικό χαρακτήρα και περιεχόμενο και λιγότερο ουσιαστικό.
Ο εισηγητής από την πλευρά του δήμου, ο αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας, αλλά και ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ανέφεραν πως ο Δήμος Ιωαννιτών, εισπράττει κανονικά από την εταιρεία τα αναλογούντα τέλη, που προκύπτουν από τις δηλωθείσες πωλήσεις του προϊόντος, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση ή κωλυσιεργία.
Θα μπορούσε μάλιστα να πει κάποιος, ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό και από το προηγούμενο θέμα, που αφορούσε στην αναπροσαρμογή του ύψους του δικαιώματος επί της εμπορίας πόσιμων υδάτων για το έτος 2017, που υπερψηφίστηκε από το Σώμα, πλην του δημοτικού συμβούλου κ. Βλέτσα, που μειοψήφησε.
Από τη στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το τέλος που εισπράττει από τις εταιρείες εμφιάλωσης νερού, πολύ δύσκολα θα προέκυπτε μία άλλη απόφαση με χαρακτήρα προστίμου μάλιστα σε βάρος των εταιρειών, ειδικά τη στιγμή που αποδείχθηκε, ότι δεν προέκυψε κάποια ζημία του δήμου.
Ερωτήματα
Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης δεν απαντήθηκε το πώς προέκυψε το θέμα στη δεδομένη χρονική στιγμή, με τις πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν πως σε έλεγχο που έγινε από Οικονομικούς Εισαγγελείς, στο δήμο Ιωαννιτών, διατυπώθηκε ρητά η συγκεκριμένη παρατήρηση για την έλλειψη της συγκεκριμένης άδειας.
Έτσι, ζητήθηκε η νομική γνωμοδότηση που βασίστηκε σε Βασιλικό Διάταγμα του 1958, το οποίο τροποποιήθηκε το 1989 για την έκδοση άδειας εμπορίας νερού.
Το κρίσιμο σημείο ήταν φυσικά το πώς προέκυψε το πρόστιμο για την εν λόγω έλλειψη της άδειας, με την επιχείρηση να υποστηρίζει πως αφενός από το 1997 είχε στα χέρια της την άδεια της Κοινότητας Περιβλέπτου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, η οποία είχε αρχική ισχύ πενταετίας.
Η βεβαίωση που είχε στα χέρια της η επιχείρηση όμως δεν όριζε σαφώς τη χρονική διάρκεια της άδειας και 15 χρόνια μετά ο δήμος Ιωαννιτών εμφανίστηκε να απαιτεί την άδεια και να επιβάλει το πρόστιμο, χωρίς στο μεσοδιάστημα να έχει ενημερώσει την εταιρεία, για την σχετική έλλειψη. Η πλευρά της εταιρείας από την άλλη υποστήριξε ότι η εν λόγω και νυν αιρετές Περιφέρειες.
Τι ειπώθηκε
Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας υποστήριξε την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για απόλυτη τήρηση της νομιμότητας.
Το λόγο για αρκετή ώρα ζήτησε και πήρε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Πέτρος Σεπετάς, που αρχικά υποστήριξε, ότι εξαιτίας του θορύβου των τελευταίων ημερών έχει προκληθεί τεράστια ζημία στην εταιρεία και ακολούθως ανέπτυξε τα βασικά επιχειρήματα της εταιρείας, τονίζοντας πως η υπόθεση δε θα είχε προκύψει καν εάν η εταιρεία είχε ενημερωθεί για το, τυπικό όπως αποδείχθηκε πρόβλημα, με το συγκεκριμένο έγγραφο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας κ. Λισγάρας και κα Ιωαννίδου αντίστοιχα, ενώ τον έντονο προβληματισμό τους εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους και οι επικεφαλής σχεδόν όλων των παρατάξεων, με εξαίρεση τους κ.κ Τασιούλα και Μαλάμο, ζητώντας περισσότερες εξηγήσεις από το νομικό σύμβουλο του δήμου.
Ο κ. Κάντζιος έδωσε απαντήσεις υποστηρίζοντας την εισήγησή του, πλην όμως παραδέχθηκε πως προέκυψαν νέα στοιχεία, τα οποία δε γνώριζε ότι υπήρχαν και ως εκ τούτου επιφυλάχθηκε και για νέα γνωμοδότηση εφόσον του ζητηθεί.
Σε διαφορετική γραμμή από την εισήγηση της δημοτικής αρχής κινήθηκαν και πολλά κορυφαία στελέχη της πλειοψηφίας, όπως οι Δημήτρης Νάστος, Παντελής Κολόκας, Βάσω Μέγα, Δημήτρης Κατηρτσίδης, Χαράλαμπος Μπρέχας και ο Γιώργος Παπαδιώτης και άλλοι.
Υπέρ της εισήγησης της υπηρεσίας, χαρακτηρίζοντας όμως άδικο το πρόστιμο τάχθηκε ο Θαν. Μανταλόβας, για να ακολουθήσει η εισήγηση του δημάρχου, που αφού ανέφερε, ότι πρόκειται για τυπική παράλειψη, κάλεσε τους συμβούλους της πλειοψηφίας να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Ο Π. Σεπετάς
Εξάλλου, μετά τη συνεδρίαση ο κ. Σεπετάς, μίλησε στο Ioannina TV, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, έκανε λόγο για ηθική δικαίωση της εταιρείας με την απορριπτική απόφαση του Σώματος επί της εισήγησης.
«Πιστεύαμε από την αρχή, ότι πρέπει να δικαιωθούμε. Επιμείναμε να συζητηθεί το θέμα γιατί θέλαμε να δώσουμε απαντήσεις στον κόσμο που μας ακολουθεί σε όλη την Ελλάδα και στο προσωπικό μας που είναι 300 άτομα στα Γιάννενα. 
Η θέση μας ήταν λεπτή, καθώς δε θέλουμε να σκεφτεί ο καθένας ότι λειτουργούμε χωρίς άδεις, κάτι που δεν ισχύει καθώς πάντα είχαμε την άδεια από την Κοινότητα Περιβλέπτου, που συνέχισε στο δήμο Περάματος και στο δήμο Ιωαννιτών. 
Ο δήμος Ιωαννιτών ποτέ δε ζημιώθηκε από εμάς και θεωρούμε μετά την απόφαση, ότι δικαιωθήκαμε ηθικά. Ευχαριστώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους που κατάλαβαν το μέγεθος του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα τέλη και η αύξησή τους
Ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα που συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος, ως θέμα της ημερήσιας διάταξης, αφορούσε την πρόταση αναπροσαρμογής του τέλους δικαιώματος που εισπράττει ο δήμος Ιωαννιτών από τις εταιρείες εμφιάλωσης.
Το τέλος αυτό, με τη νομοθεσία του 2014 καθορίστηκε σε ποσοστό 3 τοις χιλίοις με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο αναφέρεται στο ποσοστό επί των πωλήσεων και όχι επί των παρεχόμενων ποσοτήτων νερού, που ίσχυε μέχρι τότε.
Η αλλαγή αυτή είχε ως συνέπεια, όπως υποστήριξε ο κ. Γιωτίτσας, ο δήμος Ιωαννιτών να εισπράττει κατ’ έτος ποσό 125.000 ευρώ από κάθε εταιρεία, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς εισέπραττε μέχρι και 300.000 ευρώ ετησίως.
Με τη δυνατότητα του νέου νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, αυξάνεται η δυνατότητα υπολογισμού του ποσοστού από το δήμο, και φτάνει μέχρι το 5 τοις χιλίοις, κάτι που αποτέλεσε και την εισήγηση της δημοτικής αρχής. 
Ο αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας τόνισε, ότι με τα σημερινά δεδομένα, οι εταιρείες αναμένεται να επιβαρυνθούν με ένα ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ η καθεμία απέναντι στο δήμο Ιωαννιτών.
«Σε κάθε περίπτωση και με την αύξηση αυτή, το ποσό που θα καταβάλλουν στο δήμο Ιωαννιτών υπολείπεται σημαντικά εκείνου που κατέβαλλαν μέχρι το 2014», σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας. 
Η πρόταση αναπροσαρμογής εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία, αφού συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις, πλην του δημ. συμβούλου και αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Β. Βλέτσα, που μειοψήφησε.
anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - «Όχι» στα πρόστιμα των εταιρειών εμφιάλωσης νερού
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3279736178827013340
Σχόλια
item