Καλύτερα του στόχου τα κόκκινα δάνεια, αλλά με «όπλο» τις διαγραφές

Καλύτερα του στόχου τα κόκκινα δάνεια, αλλά με «όπλο» τις διαγραφές

Καλύτερα από τους στόχους, αλλά με κύριο εργαλείο τις διαγραφές οφειλών, κινήθηκαν τα «κόκκινα» ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν στα 102,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, μισό δισεκατομμύριο καλύτερα από τον στόχο. Ήταν μειωμένα κατά 2% σε σχέση με το τέλος του πρώτου τριμήνου και κατά 3,2% σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, όταν τα προβληματικά ανοίγματα έφθασαν στο απόγειό τους, παρατηρείται μείωση κατά 5,2%. Ωστόσο, παρά τη συνεχή πτώση, τα κόκκινα ανοίγματα εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο ιδιαίτερα υψηλό 44,9% του συνόλου των ανοιγμάτων.

Σε μία ένδειξη μάλιστα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ακόμα ο τραπεζικός κλάδος, μεγάλο μέρος της μείωσης προέρχεται από διαγραφές δανείων, κι όχι από τη βελτίωση των αποπληρωμών ή από ρυθμίσεις και πωλήσεις δανείων.

Το πρώτο εξάμηνο φέτος οι διαγραφές δανείων άγγιξαν τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότερες διαγραφές επιβάρυναν το επιχειρηματικό και καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Ενδεικτικό είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο το ποσοστό των δανειοληπτών που ήταν ασυνεπείς στις πληρωμές τους ήταν υψηλότερο από το ποσοστό αυτών που αποκατέστησαν την τακτική πληρωμή.

Σημαντικός είναι επίσης ο όγκος των προβληματικών ανοιγμάτων για τα οποία οι δανειολήπτες έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής σε νομική προστασία.

Συνολικά το 15% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία, ενώ ειδικά στην κατηγορία των στεγαστικών το ποσοστό ξεπερνά το 30%.
epirusblog.gr
5 of 5
Καλύτερα του στόχου τα κόκκινα δάνεια, αλλά με «όπλο» τις διαγραφές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2090023630974936975
item