Γιάννενα: Έτοιμοι να προσφέρουν άμεση βοήθεια Γιάννενα: Έτοιμοι να προσφέρουν άμεση βοήθεια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Έτοιμοι να προσφέρουν άμεση βοήθεια

Γιάννενα: Έτοιμοι να προσφέρουν άμεση βοήθεια

Μαθήµατα πρώτων βοηθειών πήραν χθες περίπου 30 καθηγητές σχολείων της πόλης µετά από πρωτοβουλία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, η οποία, σε συνεργασία µε το Τµήµα Σαµαρειτών του Παραρτήµατος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, διοργάνωσε ένα επιµορφωτικό σεµινάριο.

Σκοπός του εθελοντικού προγράµµατος είναι η ενηµέρωση και εκπαίδευση των καθηγητών στην καρδιοπνευµονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), οι πρώτες βοήθειες σε επείγουσες για την ζωή καταστάσεις, η πρόληψη από παιδικούς και εφηβικούς τραυµατισµούς και η χρήση και διάδοση αυτόµατων εξωτερικών απινιδωτών (AEDs) σε σχολεία και δηµόσιους χώρους.


Οι συµµετέχοντες εκπαιδευτικοί εξήραν την άριστη οργάνωση, τη µεταδοτικότητα, την κατάρτιση και την ικανότητα που διέκρινε τους «εκπαιδευτές» τους ώστε να δηµιουργούν ένα ευχάριστο και αποτελεσµατικό µαθησιακό περιβάλλον, δίνοντας την ευκαιρία στους καθηγητές να υποβάλουν συχνές ερωτήσεις και να λαµβάνουν επιστηµονικές, αλλά κατανοητές απαντήσεις.

Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τµηµατικές εισηγήσεις και ενδιάµεσα όφειλαν να εφαρµόσουν στην πράξη αυτά που είχαν ακούσει, χρησιµοποιώντας ο καθένας τον εξοπλισµό των Σαµαρειτών (π.χ. αυτόµατο εξωτερικό απινιδωτή για αντιµετώπιση περιστατικών ανακοπής καρδιάς, ανθρώπινο οµοίωµα για αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας κ.λπ.) για εξοικείωση µε τη σωστή διαδικασία παροχής πρώτων βοηθειών.

Ο δήµαρχος Ιωαννίνων, Θωµάς Μπέγκας, ο οποίος παρακολούθησε µέρος του σεµιναρίου, εξήρε την πρωτοβουλία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης τονίζοντας τη σηµασία που έχει οι καθηγητές να είναι γνώστες των βασικών πρώτων βοηθειών που πιθανά να χρειαστεί να προσφέρουν, ενώ πρόσθεσε πως η δηµοτική αρχή έχει θέσει ως στόχο την αναβάθµιση των χώρων εκγύµνασης των µαθητών στα σχολεία, µε µια σειρά παρεµβάσεων.

«Φυσικά και ευχόµαστε να µη χρειαστεί ποτέ, αλλά πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι για όλα. Κι αυτό ακριβώς γίνεται σήµερα εδώ. Οι καθηγητές εφοδιάζονται µε γνώσεις πάνω σε θέµατα πρώτων βοηθειών µε πρωταρχικό σκοπό την πρόληψη. 

Πρέπει να ευχαριστήσω όλους όσους συµµετέχουν και αποδεικνύουν για µια ακόµη φορά ότι όταν ενώνουµε δυνάµεις, έχουµε αποτελέσµατα», δήλωσε µεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

Πέραν της εκπαίδευσης, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης έχει ήδη φροντίσει ώστε να εξοπλιστούν τα κλειστά γυµναστήρια των σχολείων µε απινιδωτές.

«Είναι ευχή όλων µας να µη χρειαστεί να χρησιµοποιηθούν ποτέ. Η τοποθέτηση των απινιδωτών και η εκπαίδευση των ενδιαφεροµένων όµως γίνεται για να είµαστε σε θέση να αντιµετωπίσουµε κάποιο πιθανό συµβάν», επισήµανε η κ. Τσίλη, η οποία ευχαρίστησε παράλληλα και το τµήµα Σαµαρειτών του Ερυθρού Σταυρού για την εθελοντική του συµµετοχή στο πρόγραµµα εκπαίδευσης των καθηγητών, ενώ ευχήθηκε τέλος κι άλλοι εκπαιδευτικοί να ενδιαφερθούν και να εφοδιαστούν µε γνώσεις πρώτων βοηθειών.

Στο ίδιο πνεύµα και οι δηλώσεις του αντιδηµάρχου παιδείας, Παντελή Κολόκα, ο οποίος στάθηκε στην αξία της πρόληψης, ενώ τη γενικότερη εθελοντική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού εξήρε ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιµος.

Τέλος, τόσο η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Αγγελική Φωτεινού όσο και ο διευθυντής Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Μιχάλης Ράπτης, αναφέρθηκαν µε τα καλύτερα λόγια στη συνεργασία που υπάρχει σε θέµατα εκπαίδευσης µε τον δήµο Ιωαννιτών, καλώντας ταυτόχρονα την εκπαιδευτική κοινότητα να συµµετέχει ενεργά σε τέτοιες δράσεις.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Έτοιμοι να προσφέρουν άμεση βοήθεια
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4634654283427063644
Σχόλια
item