Γιάννενα: Αναμενόμενη η απόρριψη, εφικτή η ένταξη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ Γιάννενα: Αναμενόμενη η απόρριψη, εφικτή η ένταξη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Αναμενόμενη η απόρριψη, εφικτή η ένταξη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ

Γιάννενα: Αναμενόμενη η απόρριψη, εφικτή η ένταξη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ

Απαντήσεις σε όσους αμφισβήτησαν την επιλογή της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της κατασκευής νέου δημοτικού σχολείου στο Νεοχωρόπουλο, παρά το ότι ο προϋπολογισμός του έργου ήταν μεγαλύτερος από το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων, έδωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. 

Παράλληλα, όμως, έστειλε και ένα μήνυμα προς την περιφέρεια Ηπείρου, για ένταξή του σε δεύτερη φάση, καθώς εκτιμά πως θα προκύψουν κονδύλια, ενώ μπορεί να εξευρεθούν πόροι και από άλλες πηγές.

Η πρόταση του δήμου Ιωαννιτών για τη χρηματοδότηση του νέου δημοτικού σχολείου στο Νεοχωρόπουλο, με προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ, είχε κατατεθεί στον άξονα προτεραιότητας 4 «Ενίσχυση Υποδομών Εκπαίδευσης, Υγείας και Πρόνοιας» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος». 

Ωστόσο, με δεδομένο πως η πρόσκληση είχε συνολικό προϋπολογισμό 5,2 εκατομμύρια, το έργο απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, που δεν μπήκε καν στον κόπο να εξετάσει τον φάκελο, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού.

Με αφορμή την ένταξη στον ίδιο άξονα προτεραιότητας της ανέγερσης του νέου νηπιαγωγείου στους πρώην στρατιωτικούς φούρνους, ο δήμαρχος άνοιξε το ζήτημα και έδωσε τη διαβεβαίωση πως ο δήμος θα παλέψει την υπόθεση και θα την κερδίσει.


Ο κ. Μπέγκας παραδέχθηκε πως το συγκεκριμένο έργο δεν μπορούσε να ενταχθεί προς χρηματοδότηση, καθώς ακόμη κι αν γινόταν υπερανάληψη δαπανών, το πρόγραμμα θα μπορούσε να φτάσει στα 6,5 εκ. ευρώ. Ένας επιπλέον λόγος ήταν και το ότι η περιφέρεια Ηπείρου ουσιαστικά ακολούθησε τις προτεραιότητες που έθεσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου. 


Στις δύο πρώτες προτεραιότητες ήταν το ειδικό σχολείο Άρτας και το νηπιαγωγείο στους στρατιωτικούς φούρνους, ενώ τρίτο στη σειρά ερχόταν το δημοτικό στο Νεοχωρόπουλο.
Η αναφορά αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία, όπως και η επισήμανση πως έγινε μια πλήρης και άρτια μελέτη από την τεχνική υπηρεσία. 


Ήταν σαφές πως ο δήμαρχος θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την περιφέρεια να ακολουθήσει τη λίστα προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, επιλέγοντάς το για χρηματοδότηση, από το διαθέσιμο ποσό που θα προκύψει μετά τις δημοπρατήσεις των άλλων δύο έργων.

«Καταθέσαμε πρόταση ότι μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε ενισχυτικά με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί κατ’ ελάχιστον, ή και καθόλου, καθώς άλλος ο προϋπολογισμός και άλλο το ποσό με τις εκπτώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Μπέγκας, εκτιμώντας πως θα ενταχθεί στη συνέχεια.


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Αναμενόμενη η απόρριψη, εφικτή η ένταξη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4078917308422320873
Σχόλια
item