Γιάννενα: Από τα Γιάννινα.. Ομοβροντία αυτοδιοίκησης εναντίον της κυβέρνησης…

Γιάννενα: Από τα Γιάννινα.. Ομοβροντία αυτοδιοίκησης εναντίον της κυβέρνησης…
Πρώτη προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ χαρακτήρισε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την τοπική ανάπτυξη, ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου, στα Ιωάννινα.
Η καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας χτυπά στην Ήπειρο, καθώς η Κόνιτσα φιλοξενεί το θεματικό συνέδριο αφιερωμένο στους ορεινούς δήμους και την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση.
Στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα Γιάννινα, λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ.Λώλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου και ο Δήμαρχος Μήλου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γ.Δαμουλάκης.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, το Συνέδριο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες δημόσιου διαλόγου που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ για να προωθήσει στην ατζέντα της πολιτικής διαβούλευσης, την μεταρρυθμιστική της πρόταση για την αλλαγή του Καλλικράτη και του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
«Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της εθνικής ανάπτυξης είναι η τοπική ανάπτυξη» επισήμανε ο κ. Πατούλης και εστίασε στη σημασία να χειρίζονται οι Δήμοι κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, τα έργα τοπικής σημασίας, η συντήρηση των τοπικών υποδομών, οι κοινωνικές δομές στήριξης των ανθρώπων, τονίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη.
«Ζητάμε ρόλο, αρμοδιότητες, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει ο Υπουργός Υγείας ή Παιδείας από την Αθήνα, για το αν θα έχει γιατρό ή δάσκαλο ο κάτοικος της Κόνιτσας. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να εξαρτάται από τις διαθέσεις του κάθε Περιφερειάρχη, για το αν θα του εντάξει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα που του είναι απαραίτητα. Αυτό είναι ένα μοντέλο που πρέπει να αλλάξει».
Σε ότι αφορά το θέμα του Συνεδρίου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ορεινών Δήμων οι οποίοι, όπως ανέφερε, «επιβιώνουν οριακά» και προανήγγειλε πως θα ακολουθήσει ανάλογο Συνέδριο με θέμα τη νησιωτικότητα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ.Λώλος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Περιφέρειας και πρόσθεσε πως σε αυτή την κατεύθυνση είναι η διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Κόνιτσα.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σημείωσε ότι παραβιάζεται συστηματικά το αυτοδιοίκητο των Δήμων και εστίασε στη σημασία της αποκέντρωσης του κράτους.
epiruspost.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Από τα Γιάννινα.. Ομοβροντία αυτοδιοίκησης εναντίον της κυβέρνησης…
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7629964076758657903
item