Γιάννενα: Οι λεμβούχοι κατά του ΓΟΕΒ για την χαμηλή στάθμη της Παμβώτιδας! Γιάννενα: Οι λεμβούχοι κατά του ΓΟΕΒ για την χαμηλή στάθμη της Παμβώτιδας! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Οι λεμβούχοι κατά του ΓΟΕΒ για την χαμηλή στάθμη της Παμβώτιδας!

Γιάννενα: Οι λεμβούχοι κατά του ΓΟΕΒ για την χαμηλή στάθμη της Παμβώτιδας!

Πολλές είναι οι επίσημες «εκκρεμότητες» όσον αφορά στην προστασία της Παμβώτιδας, με την έκδοση του περίφημου Προεδρικού Διατάγματος να είναι η πιο σημαντική, όμως, δεν αρκεί η υλοποίησή τους από μόνη της για να σωθεί η λίμνη, η στάθμη της οποίας τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει αισθητά, για διάφορους λόγους.

Ζητούμενο είναι επίσης και μία πιο συνετή διαχείριση του υδάτινου αποθέματός της εκ μέρους των αρμόδιων τοπικών φορέων, όπως έγραψε πρόσφατα ο «Π.Λ.», με απλές παρεμβάσεις, οι οποίες όμως μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση της λίμνης, ιδίως όσον αφορά στο επίπεδο των νερών της. 


Ένα σοβαρό ζήτημα που ήδη επισημάνθηκε σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ ήταν να μη μένει το θυρόφραγμα στο Πέραμα ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς έτσι χάνονται πολύτιμες ποσότητες υδάτων.

Το ίδιο θέμα θίγουν με νέα εξώδικη πρόσκλησή τους και οι λεμβούχοι των Ιωαννίνων, οι οποίοι επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες στη Διοίκηση του ΓΟΕΒ για το «έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζουν, που διαπράττεται σε βάρος του οικοσυστήματος της λίμνης. Ζητούν δε να μη μένει ο υδατοφράκτης ανοιχτός κατά τη χειμερινή περίοδο!


Διαφορετική διαχείριση
Με αφορμή τη μεγάλη πτώση της στάθμης της Παμβώτιδα το τελευταίο τρίμηνο η οποία ξεπέρασε τα 70 εκατοστά, είναι δικαιολογημένος ένας προβληματισμός σχετικά με τη γενικότερη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της λίμνης, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά κυρίως κατά τη χειμωνιάτικη περίοδο.


 Με αφορμή το φαινόμενο αυτό, ο πολιτικός μηχανικός Τ.Ε. Δημήτρης Μακρής, ειδικευμένος σε υδραυλικά έργα υποδομής, είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα ορισμένες καίριες επισημάνσεις στον «Π.Λ.», ενώ έχει παρέμβει και προς την Περιφέρεια Ηπείρου, προτείνοντας μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος και συγκεκριμένα η πόρτα στο θυρόφραγμα Περάματος να μην μένει ανοιχτή όλο το χειμώνα όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, ώστε το νερό να ρέει από κάτω, αλλά να την κρατήσουν κλειστή και το νερό να φεύγει μόνο μέσω υπερχείλισης.  


Εξώδικο λεμβούχων
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Γιαννιώτες εκπρόσωποι - συνιδιοκτήτες και συνεκμεταλλευτές επιβατηγών σκαφών που διενεργούν δρομολόγια στην λίμνη, οι οποίοι έστειλαν αυτές τις ημέρες μέσω δικαστικού επιμελητή «εξώδικη πρόσκληση με επιφύλαξη και διαμαρτυρία» κατά του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Περιφέρειας Ηπείρου.


Στο εξώδικο που κοινοποιήθηκε επίσης στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον τοπικό Τύπο, οι λεμβούχοι τονίζουν καταρχήν τη σημασία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας. Όπως αναφέρουν, αυτό περιλαμβάνει «μια τεράστια ποικιλία ειδών από την χλωρίδα, την ιχθυοπανίδα και την ορνιθοπανίδα, καθώς και πολλά αμφίβια. 


Η βλάστηση αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από ελόβια και κατά μικρότερο από υδρόβια είδη και όλα αυτό το φυσικό σύμπλεγμα ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών ‘Φύση 2000’. Είναι προφανές ότι αυτό το οικοσύστημα συντηρείται, διατηρείται και οφείλει την ύπαρξή του στο νερό της λίμνης».

Ανοιχτός ο υδατοφράχτης
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι λεμβούχοι, την τελευταία τουλάχιστον τριετία ο υδατοφράκτης της λίμνης που ρυθμίζει τη διαφυγή των νερών προς τον Καλαμά είναι συνεχώς ανοιχτός. 


Οι ίδιοι με παραστάσεις και γραπτές αναφορές έχουν εκθέσει επανειλημμένα τον κίνδυνο που διατρέχει η βιωσιμότητα της Παμβώτιδας από τη συνεχή εκροή νερών, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη τη συνεχή διατήρηση ανοικτού του υδατοφράκτη καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, σε αντίθεση με την πρακτική όλων των προηγούμενων Διοικήσεων του Οργανισμού (ΓΟΕΒ)»! 

Όπως αναφέρουν, «η διατήρηση ανοικτού του υδατοφράκτη έχει ως δραματική συνέπεια τη μείωση της ποσότητας του νερού της λίμνης, τη μείωση του βάθους της, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος της λίμνης και να καθίσταται προβληματική η διενέργεια πλόων από και προς το Νησί Ιωαννίνων». 


Να σωθεί η λίμνη!
Οι διαμαρτυρόμενοι λεμβούχοι ζητούν από τον ΓΟΕΒ να σταματήσει να διατηρεί συνεχώς ανοιχτό το θυρόφραγμα του Περάματος τον χειμώνα, τονίζοντας πως δεν πρέπει να έχει ως μοναδικό κριτήριο τα οικονομικά του συμφέροντα, αλλά και τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος της λίμνης, την απρόσκοπτη διενέργεια πλόων με τα σκάφη τους, την ασφάλεια των πολιτών και τουριστών που κινούνται από και προς το Νησί και τον ασφαλή ελλιμενισμό των πλοίων τους.


Καταλήγοντας, κάνουν λόγο για ένα «κατ’ εξακολούθηση έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του άλλοτε απείρου κάλλους οικοσυστήματος της λίμνης», τονίζοντας την ανάγκη να υψωθεί ένα «κοινωνικό ανάχωμα» για να εμποδιστεί με κάθε νόμιμο μέσο η διαφυγή των νερών της λίμνης, ενώ προειδοποιούν με νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη.


proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Οι λεμβούχοι κατά του ΓΟΕΒ για την χαμηλή στάθμη της Παμβώτιδας!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2357042994136012472
Σχόλια
item