Εξασθένησε ο «Ίρμα» μετά το καταστροφικό πέρασμά του από την Φλόριντα Εξασθένησε ο «Ίρμα» μετά το καταστροφικό πέρασμά του από την Φλόριντα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Εξασθένησε ο «Ίρμα» μετά το καταστροφικό πέρασμά του από την Φλόριντα

Εξασθένησε ο «Ίρμα» μετά το καταστροφικό πέρασμά του από την Φλόριντα

Υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 2 και πλέον κινείται με 175 χλμ. την ώρα, κατευθυνόμενος προς τη Βόρεια Φλόριντα - Σε επιφυλακή η Τζόρτζια και ιδίως η Ατλάντα - Προειδοποίηση για μεγάλες πλημμύρες.

Ο τυφώνας «Ίρμα» έφτασε πάνω από τη γη στη δυτική ακτή της Φλόριντας το απόγευμα της Κυριακής, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Τα καλά νέα για τους Αμερικανούς ήρθαν λίγο αργότερα από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), το οποίο ανακοίνωσε ότι ο «Ίρμα» εξασθένησε στην κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.

Πλέον με ανέμους ταχύτητας 175 χλμ. ανά ώρα, ο κυκλώνας κατευθύνεται προς τη βόρεια Φλόριντα, καλύπτοντας 22 χιλιόμετρα την ώρα. Η Ίρμα αναμένεται να παραμείνει κυκλώνας μέχρι σήμερα.

Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα καθώς και για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών σε περιοχές κοντά στις ακτές.Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση και για την περιοχή της Ατλάντα, καθώς εκτιμάται ότι ο τυφώνας, έστω και εξασθενημένος, θα φτάσει ως εκεί. Σε επιφυλακή για τον κυκλώνα έχει τεθεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια.

Παρά την εξασθένηση, θαλάσσια κύματα αναμένεται ότι θα συνοδεύσουν το πέρασμα του κυκλώνα από την Φλόριντα κι εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν καταστροφές στις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την δυτική ακτή,» δήλωσε ο Σκοτ για την δυτική ακτογραμμή της πολιτείας Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας.

Ο Σκοτ μίλησε σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News. Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε στο ABC News: «Το πέρασμα του κυκλώνα είναι απλά θανατηφόρο».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίρμα στο ολλανδικό τμήμα της νήσου του Αγίου Μαρτίνου αυξήθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις.

Σε μια πρώτη εκτίμηση την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι από τον κυκλώνα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν, οι 11 εξ αυτών σοβαρά.

Η Φλόριντα ήδη μετράει τρεις νεκρούς, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο.

Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Το φαινόμενο έχει εξάλλου προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες που ηλεκτροδοτούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία.

Εξάλλου ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί πολύ σύντομα τη Φλόριντα.

«Ελπίζω ότι δεν θα βρεθούν πάρα πολλοί άνθρωποι στην πορεία του. Προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι πολίτες έφυγαν» δήλωσε μόλις αφίχθη στον Λευκό Οίκο.


Η κλίμακα Saffir-Simpson
Η κλίμακα ανέμου Saffir-Simpson κατηγοριοποιεί τους τροπικούς κυκλώνες σε 5 κατηγορίες, σύμφωνα με την ταχύτητα των ανέμων που τους συνοδεύουν. 


Ένας τροπικός κυκλώνας θα πρέπει να παράγει ανέμους ταχύτητας άνω των 119 km/h (μέση 10-λεπτη τιμή και όχι ριπές) για να κατηγοριοποιηθεί ως τυφώνας κατηγορίας 1, ενώ το ανώτερο όριο κατηγορίας 5 χρησιμοποιείται για ταχύτητες ανέμων άνω των 251 km/h. 

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει συνοπτικά τα όρια ταχύτητας ανέμου σε km/h και την αντίστοιχη κατηγορία τυφώνων στην κλίμακα Saffir-Simpson.


Τα τέσσερα ρεκόρ που έχει ήδη σπάσει ο τυφώνας «Ίρμα»:
1) Είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στα ανοιχτά του Κόλπου του Μεξικού και στην Καραϊβική.
2) Επί τρεις ημέρες ήταν κατηγορίας 5. Κανένας άλλος τυφώνας δεν ήταν κατηγορίας 5 από τότε που γίνονται μετρήσεις.
3) Κανένας τυφώνας/καταιγίδα δεν διατήρησε περισσότερο ανέμους ταχύτητας 290 χλμ./ώρα (37 ώρες στο σύνολο)
4) Προκάλεσε τη μεγαλύτερη εκκένωση στις Μπαχάμες όλων των εποχών .
Epirusblog Gr
5 of 5
Εξασθένησε ο «Ίρμα» μετά το καταστροφικό πέρασμά του από την Φλόριντα
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 8849418582001493022
Σχόλια
item