Πυρ ομαδόν κατά της Μέι για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων από εργοδότες και συνδικάτα

Πυρ ομαδόν κατά της Μέι για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων από εργοδότες και συνδικάτα

Σε μία ασυνήθιστη επίδειξη ενότητας σκοπού η εργοδοτική Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) και το Κογκρέσο Εργατικών Ενώσεων (TUC), η οργάνωση-ομπρέλα των συνδικάτων στη Βρετανία, εξέδωσαν κοινή δήλωση επικρίνοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι για την αβεβαιότητα που συντηρεί ενόψει Brexit αναφορικά με το μέλλον των Ευρωπαίων κατοίκων της χώρας και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ.

Στη δήλωσή τους οι επικεφαλής των δύο οργανώσεων, η Κάρολαϊν Φέιρμπερν και η Φράνσις Ο’ Γκρέιντι αντίστοιχα, αναφέρουν ότι «μετά από ένα ανθρώπινο πόκερ 15 μηνών, η αβεβαιότητα με την οποία είναι αντιμέτωποι 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και Βρετανοί πολίτες έχει γίνει ανυπόφορη».

Η δήλωση κάνει λόγο για «στίγμα» στις αξίες του βρετανικού έθνους και καλεί τους ηγέτες σε Βρετανία και ΕΕ να βρουν άμεσα λύση. «Μία ξεκάθαρη εγγύηση του δικαιώματος παραμονής για τους πολίτες τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ των 27 απαιτείται εντός εβδομάδων», σημειώνουν οι υπογράφουσες.

Όπως προσθέτουν, αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για τη βρετανική οικονομία, αλλά και το «σωστό».

Προτρέπουν επίσης η εφαρμογή αυτής της εγγύησης να είναι ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις ώστε να μην επηρεαστούν αυτοί οι πολίτες σε περίπτωση μη συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ.

Την ίδια ώρα δε, στη δημοσιότητα έχει δοθεί ψήφισμα που προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις διαπραγματεύσεις επί του Brexit, με το οποίο εγκαλείται η βρετανική κυβέρνηση για τη μεταχείριση των Ευρωπαίων κατοίκων.

Όπως αναφέρεται, υπάρχουν σαφή στοιχεία για διακρίσεις σε βάρος Ευρωπαίων στη Βρετανία, την ώρα που και Βρετανοί που ζουν σε άλλες χώρες-μέλη υποφέρουν.

Επικρίνεται επίσης η στάση της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και σημειώνεται ότι για να υλοποιηθεί η δέσμευση της Τερέζα Μέι για αποφυγή σκληρών συνόρων στη Ιρλανδία θα πρέπει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο που ζήτησε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι αυτή συνεπάγεται τη συνέχιση της πλήρους δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις νομικές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ψήφισμα, που αναμένεται να επικυρωθεί την προσεχή Τρίτη, καλεί τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφανθεί στα μέσα Οκτωβρίου όταν και θα συνέρθει ότι δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στην πρώτη φάση των συνομιλιών ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι για ανεπαρκή μέχρι στιγμής πρόοδο έκανε λόγο και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ το μεσημέρι της Πέμπτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου γύρου των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Πάντως πληροφορίες των Times από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει γίνει είναι σημαντική και δεν πρέπει να αποκλείεται το πράσινο φως από την Κομισιόν για μετάβαση στην επόμενη φάση των συνομιλιών τον Οκτώβριο.
epirusblog.gr
5 of 5
Πυρ ομαδόν κατά της Μέι για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων από εργοδότες και συνδικάτα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2506386426161708111
item