Γιάννενα: Διεκδίκηση για πυροσβεστικό κλιμάκιο

Γιάννενα: Διεκδίκηση για πυροσβεστικό κλιμάκιο

Το κενό πυροπροστασίας στην περιοχή των Τζουμέρκων θέλει να καλύψει ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ο οποίος διεκδικεί την ίδρυση και λειτουργία πυροσβεστικού κλιμακίου, κρίνοντας πως αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Όπως αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, το αίτημα θα κατατεθεί προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τους βουλευτές Ιωαννίνων και την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη.

Παράλληλα με το αίτημα, διατυπώνεται η πρόθεση του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων να διαθέσει χώρο για τη στέγαση του κλιμακίου σε κτίριο στον οικισμό Τσόπελα Πραμάντων, αναλαμβάνοντας και τα λειτουργικά έξοδα, όπως έχει πράξει και για την Ελληνική Αστυνομία στο κτίριο που στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων.


«Ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων είναι από τους πιο απομακρυσμένους και δύσβατους στην Ήπειρο. 


Πέρα από την ανάγκη ίδρυσης πυροσβεστικού κλιμακίου για την προστασία των περιουσιών των κατοίκων, η λειτουργία του κρίνεται επιτακτική και για την προστασία του σπάνιου οικοσυστήματος της περιοχής», ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Βαΐτσης, σημειώνοντας πως στο παρελθόν αποδείχθηκε πως χρειάζεται χρόνος πλέον της μίας ώρας για να φτάσουν πυροσβεστικά οχήματα και να επιχειρήσουν σε περιστατικά πυρκαγιάς.

Μιλώντας στον Η.Α., ο κ. Βαΐτσης ανέφερε πως σε φωτιά το καλοκαίρι στο πευκοδάσος του Μιχαλιτσίου, τα πρώτα οχήματα της Πυροσβεστικής χρειάστηκαν 1,5 ώρα για να φτάσουν. 


Ο μισός χρόνος ακριβώς απαιτήθηκε για να φτάσουν στη φωτιά μέλη εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας από τα Πράμαντα και μάλιστα με ένα πυροσβεστικό όχημα της δεκαετίας του ’70, το οποίο έχει δοθεί από την Πυροσβεστική ως δωρεά στον δήμο. 

Βέβαια, ο μόνος που το οδηγά, είναι ο ίδιος ο αντιδήμαρχος, παίρνοντας το ρίσκο να βρίσκεται στο τιμόνι ενός οχήματος που μετρά πλέον των τεσσάρων δεκαετιών κυκλοφορίας.

Πέραν του πυροσβεστικού οχήματος, που μάλλον θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάποιο μουσείο, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων έχει φροντίσει να δημιουργήσει έναν υποτυπώδη πυροσβεστικό μηχανισμό, εξοπλίζοντας με μικρές δεξαμενές και αντλίες τα οχήματα 4Χ4 και έχοντας ένα υδροφόρο όχημα με δεξαμενή δέκα τόνων.


Βέβαια, αυτός ο εξοπλισμός, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη παρουσίας της πυροσβεστικής, η διοίκηση της οποίας, σε τοπικό επίπεδο, επίσης αναγνωρίζει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός κλιμακίου στην περιοχή.


agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Διεκδίκηση για πυροσβεστικό κλιμάκιο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2711734952196029277
item