Γιάννενα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ - Αναγκαιότητα η διαφύλαξη των «θησαυρών» της υπαίθρου Γιάννενα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ - Αναγκαιότητα η διαφύλαξη των «θησαυρών» της υπαίθρου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ - Αναγκαιότητα η διαφύλαξη των «θησαυρών» της υπαίθρου

Γιάννενα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ - Αναγκαιότητα η διαφύλαξη των «θησαυρών» της υπαίθρου
Μεμονωμένο χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους του Φορέα το περιστατικό με τη θήρευση αγριόγιδων. 
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας των σπάνιων ζώων που υπάρχουν στην περιοχή, εμφανίζονται οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κάτι το οποίο απέδειξαν για μια ακόμη φορά, με το περιστατικό της πιθανολογούμενης θήρευσης αγριόγιδων.

Μάλιστα οι άνθρωποι του Φορέα, θεωρούν πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, που έχει να κάνει μόνο με λαθροθήρες και όχι με οργανωμένους κυνηγούς.
Στην περιοχή των Τζουμέρκων, όπως απέδειξε ένα πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε το 2015, εντοπίστηκαν μικρές ομάδες αγριόγιδων, για πρώτη φορά μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια. Στην περιοχή του Ασπροποτάμου Τρικάλων και συγκεκριμένα στην περιοχή «Τσούμα Πλαστάρι – Κούτσουρο» είχαν εντοπιστεί πέντε αγριόγιδα ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός των ζώων στην περιοχή ήταν οκτώ.
Πριν από λίγες ημέρες πληροφορίες που έφτασαν στον Φορέα ανέφεραν ότι πέντε αγριόγιδα έχουν θηρευτεί από αγνώστους, κάτι που κινητοποίησε το Φορέα που μετέβη με κλιμάκιό του στην περιοχή για να ελέγξει την καταγγελία.
Σε δηλώσεις της χθες η συντονίστρια του Φορέα, Ρίκα Μπίσα, έκανε γνωστό πως εντοπίστηκε γενετικό υλικό που σύμφωνα με τους ειδικούς αντιστοιχούν σε θηρευμένο ζώο, ενώ βρέθηκαν και πολλά ίχνη ανθρώπινης παρουσίας.
Το γενετικό υλικό συλλέχθηκε προκειμένου να γίνει η γενετική ταυτοποίηση. «Οι άνθρωποι στην περιοχή του Ασπροποτάμου είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι τα τελευταία χρόνια και οι σύλλογοι που υπάρχουν και είχαμε πολύ συχνές αναφορές για την παρουσία των ζώων στην περιοχή. 
Θεωρούμε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και φυσικά δεν αφορά στο σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας, αλλά κάποιους που δεν θέλουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες», σημείωσε η κα Μπίσα που ρωτήθηκε πάντως και για τους λόγους για τους οποίους ο Φορέας κινήθηκε χωρίς τη συνδρομή ή την ενημέρωση άλλων υπηρεσιών όπως η Αστυνομία ή η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.
«Στα χέρια μας είχαμε μόνο κάποιες πληροφορίες και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε, είναι ένας έλεγχος στο βιότοπο του αγριόγιδου, για να εντοπίσουμε τυχόν στοιχεία. Δε γνωρίζαμε από πριν ούτε την ακριβή τοποθεσία, ούτε κάτι συγκεκριμένο», σημείωσε η κα Μπίσα. 
Ο Φορέας Διαχείρισης με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους κυνηγούς που μένουν στα χωριά του Εθνικού Πάρκου να συμβάλλουν στη διαφύλαξη των πολύτιμων φυσικών πόρων και των θησαυρών της ελληνικής υπαίθρου, ένας από τους οποίους είναι το σπάνιο και προστατευόμενο αγριόγιδο.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια διατήρησης και προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων και των ζώων που ζουν σε αυτά δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και να τονίσουμε παράλληλα ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει δραστικότερα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά λαθροθηρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ - Αναγκαιότητα η διαφύλαξη των «θησαυρών» της υπαίθρου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2562828750565928124
Σχόλια
item