Γιάννενα: Ανακύκλωση με διπλό όφελος Γιάννενα: Ανακύκλωση με διπλό όφελος | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ανακύκλωση με διπλό όφελος

Γιάννενα: Ανακύκλωση με διπλό όφελος

Ένα από τα πιο οργανωμένα προγράμματα ανακύκλωσης, με σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό «αποτύπωμα», υλοποιεί η Μητρόπολη Ιωαννίνων, που έχει καταφέρει να συγκεντρώνει, κατά μέσο όρο, περί τα 600.000 πλαστικά μπουκάλια μηνιαίως, στα όρια της παλιάς πόλης του δήμου Ιωαννιτών.

Σε συνεργασία με το Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», η Μητρόπολη Ιωαννίνων προωθεί σε ιδιώτες, αλλά κυρίως σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών, ενισχύοντας έτσι τις κοινωνικές της δομές.

Πέρα από την οικολογική ευαισθητοποίηση και προστασία, το πρόγραμμα της ανακύκλωσης είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης, με τις δομές της αφενός να αποτελούν «πράσινα σημεία», αφετέρου να λαμβάνουν ανταποδοτικά, οικονομικά οφέλη για την ενίσχυση των δράσεών τους.


Ωφελούμενοι από τα έσοδα του προγράμματος είναι το Γηροκομείο Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες», τα τρία συσσίτια που καθημερινά παρέχουν φαγητό σε εκατοντάδες συμπολίτες στις ενορίες Περιβλέπτου, Αγίου Νικολάου Αγοράς και Αγίου Νικολάου Κοπάνων, και το νέο ΚΔΑΠ της Μητρόπολης, που επίσης ενισχύεται από τα έσοδα της δράσης.


Ειδικά για τις πρώτες δομές, η συνεισφορά της ανακύκλωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όπως είναι γνωστό, το Γηροκομείο αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σημαντικά οικονομικά προβλήματα, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, τόσο με την αξιοποίηση της γαλακτοπαραγωγικής μονάδας που έχει ιδρυθεί στη Βελλά, όσο και με την ενίσχυση των δωρεών και χορηγιών που αφορούν και την παροχή τροφίμων, αλλά ακόμη και την ενεργειακή «θωράκιση» του κτιρίου.


Τα συσσίτια των ενοριών της Μητρόπολης παραμένουν μια από τις σημαντικότερες δράσεις και υλοποιούνται ανελλιπώς, παρέχοντας το βασικό αγαθό της τροφής σε όσους έχουν ανάγκη. 


Όλα αυτά τα χρόνια, τα συσσίτια γίνονται χάρη στην εθελοντική προσφορά ενοριτών και των μελών των εκκλησιαστικών επιτροπών. Ωστόσο, η οικονομική συγκυρία που περιορίζει τις δυνατότητες των εθελοντών, αλλά και η αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων, απαιτούν οικονομική ενίσχυση, η οποία παρέχεται πλέον και μέσω της ανακύκλωσης.

ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΣΤΟΧΟΣΓια το πρόγραμμα ανακύκλωσης, η Μητρόπολη έχει αναπτύξει συνεργασίες με ιδιώτες, αλλά κυρίως επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καταστήματα εστίασης, της δημοτικής ενότητας Ιωαννίνων. 


Μάλιστα, μέχρι στιγμής συμμετέχει στο πρόγραμμα περίπου το 30% των επιχειρήσεων εστίασης και στόχος είναι αφενός να αυξηθεί ο αριθμός τους, αφετέρου να επεκταθεί και στις υπόλοιπες γεωγραφικές ενότητες. Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες δράσεις στη δημοτική ενότητα Κατσικά, σε συνεργασία με την ενορία.


Παράλληλα, συνεχώς γίνονται παροτρύνσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πιστών για τις δράσεις ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει και ένας ικανοποιητικό αριθμός πολιτών που ιδιωτικά ανακυκλώνουν συσκευασίες, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολη η συγκέντρωση αριθμητικών στοιχείων.


Εξίσου σημαντική είναι συνεργασία και με άλλους φορείς. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Αρχιδιάκονου π. Βησσαρίωνα Βακάρου με τη διοργάνωση του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, μέσα σε λίγες ώρες, συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000 πλαστικά μπουκάλια στους ειδικούς σάκους συλλογής που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής.


Συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων συσκευασιών γίνεται σε κάθε μεγάλη εκδήλωση, ακόμη και πανηγύρια του δήμου Ιωαννιτών, αλλά και στα γνωστά Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.


Σήμερα, υπάρχουν τέτοια σε διάφορα σημεία και μεγάλες επιχειρήσεις, τα οποία, λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας της Μητρόπολης με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», λειτουργούν υπέρ της ενίσχυσης του κοινωνικού έργου της Μητρόπολης, κάτι που συνέβαινε αρχικά μόνο για το Κέντρο που είχε τοποθετηθεί στο Γηροκομείο Ζωσιμάδων.


Με την επέκταση του προγράμματος, στόχος είναι τουλάχιστον ο διπλασιασμός του αριθμού των ανακυκλώσιμων συσκευασιών, που σημαίνει περισσότερα από 1 εκ. μπουκάλια κάθε μήνα. 


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ανακύκλωση με διπλό όφελος
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4723276928979377282
Σχόλια
item