Δεν υποχωρούν οι Κούρδοι του Ιράκ από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας Δεν υποχωρούν οι Κούρδοι του Ιράκ από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Δεν υποχωρούν οι Κούρδοι του Ιράκ από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Δεν υποχωρούν οι Κούρδοι του Ιράκ από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας


Ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής θα διεξαχθεί κανονικά την Δευτέρα και έπειτα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Βαγδάτη.

Οι Ιρακινοί Κούρδοι είναι έτοιμοι «να πληρώσουν κάθε τίμημα για την ελευθερία τους», είπε ο κ. Μπαρζανί ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής, αντικρούοντας τη διεθνή πίεση για ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Χθες Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την «ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα».

Η Βαγδάτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν επίσης ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος, ζητώντας τουλάχιστον να μην είναι δεσμευτικό.

«Πλέον το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται στα χέρια μου, ούτε στα (πολιτικά) κόμματα, βρίσκεται στα χέρια σας», τόνισε ο κ. Μπαρζάνι. «Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε ένα σοβαρό διάλογο […] με τη Βαγδάτη, αλλά μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, επειδή τώρα είναι πολύ αργά», προσέθεσε.

Σύμφωνα πάντως με τις κουρδικές Αρχές, τυχόν νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα δεν θα σημάνει ακαριαία την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης στις διενέξεις των δύο πλευρών σχετικά με το πετρέλαιο και άλλα οικονομικά ζητήματα.
Epirusblog Gr
5 of 5
Δεν υποχωρούν οι Κούρδοι του Ιράκ από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 6227312608903271006
Σχόλια
item