Άρτα: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΠΛΗΞΗ Άρτα: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΠΛΗΞΗ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

 Άρτα: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΠΛΗΞΗ
Όταν οι τόποι που επισκεπτόμαστε στις καλοκαιρινές διακοπές μας και εκείνα που κάνουμε έρχονται να μας εκπλήσσουν ευχάριστα, η γοητεία του θέρους γίνεται διπλή...

Εκεί, εκτός από την ομορφιά του τοπίου, στο Παλιοχώρι Σκούπας, 30 περίπου χλμ. από την Άρτα, στον επαρχιακό δρόμο προς τα Γιάννενα, διοργανώνεται ετήσια ένα μικρό εβδομαδιαίο φεστιβάλ. Κι αυτό βέβαια δεν θα ήταν κάτι το ξεχωριστό, σε μια Ελλάδα που τα καλοκαίρια σχεδόν σε κάθε πόλη υπάρχει κι ένα φεστιβάλ και σε κάθε χωριό ένα πανηγύρι.

Το ιδιαίτερο στην περίπτωση της Σκούπας Παλαιοχωρίου Άρτας είναι ότι στη μέση σχεδόν του πουθενά, από το 2007 θεατρικά σχήματα, μουσικά σύνολα, πολιτιστικοί παράγοντες κλπ. αξιώσεων δίνουν παραστάσεις όχι με φολκλορικό χρώμα και περιεχόμενο –αν και μπορεί να βρει κανείς και αυτό το στοιχείο- αλλά με ρεπερτόριο και ποιότητα φεστιβάλ ευρύτερου προσανατολισμού. 

Επίσης, οι εν λόγω εκδηλώσεις διοργανώνονται στο 400 θέσεων υπαίθριο πετρόκτιστο «Αράχθειο Θέατρο», σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στην άκρη του χωριού, με φόντο τις οροσειρές των Τζουμέρκων.

Και τέλος όλα τούτα συμβαίνουν με την προσωπική συμβολή δύο ανθρώπων, που κατασκεύασαν το θέατρο πριν 11 χρόνια και από τότε χρηματοδοτούν και οργανώνουν το σύνολο των εκδηλώσεων οι ίδιοι. 

Πρόκειται για τη Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου και τον σύζυγό της ναύαρχο ε.α. και  γιατρό Ηλία Νάστο, -καταγόμενο από την περιοχή- που λειτουργούν  αυτό το μικρό φεστιβάλ χωρίς καθόλου ενισχύσεις από τοπικές αρχές, υπουργεία, κοινοτικά προγράμματα κλπ., αλλά και με δωρεάν είσοδο του κοινού!

Το φετινό 11ο Φεστιβάλ του Αράχθειου θεάτρου πραγματοποιήθηκε από 7 έως 12 Αυγούστου, με ένα ποικίλο πρόγραμμα που περιλάμβανε:  

-την θεατρική παράσταση «Αχαρνείς», με μια διασκευή από τη Μαρία Σκούπα σε μιούζικαλ για παιδιά, έφηβους αλλά μεγάλους και παρουσίαση από το Λαϊκό Θέατρο Γιώργου Βούρου

–τον «Πατέρα» του Α.Στρίντμπεργκ, που έπαιξε το ίδιο σχήμα, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου

–την εναλλακτική θεατρική παράσταση κυρίως για παιδιά «Μετά το γάμο της Χιονάτης», που παρουσίασε το θεατρικό εργαστήρι Λαμπιόνι Θεσσαλονίκης

– την θεατρική σύνθεση του Κ. Πολιτόπουλου «Κλυταιμνήστρα- Ο χορός της Εξουσίας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη

– το ανέβασμα της «Φόνισσας» του Α. Παπαδιαμάντη από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή».  

Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ ο ηπειρώτης καλλιτέχνης Νίκος Παπακώστας παρουσίασε δύο ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργήσει ο ίδιος,  με θέματα «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα» και «Τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας». 

Ακολούθησε ομιλία του διεθνούς φήμης γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, καθηγητή της ΑΣΚΤ, και συζήτηση με το κοινό. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, αλλά και επισκέπτες από την Άρτα και ακόμη και την Αθήνα…

Η ΕΡΤ παρουσίασε ρεπορτάζ για το φετινό φεστιβάλ του «Αράχθειου Θεάτρου», θεωρώντας ότι έχει μεγάλη σημασία να προσφέρονται τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις σε απομακρυσμένα μέρη της ελληνικής περιφέρειας και μάλιστα ως αποτέλεσμα ανιδιοτελούς προσφοράς απλών ανθρώπων.

Πολυδεύκη Παπαδοπούλου/ert.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΠΛΗΞΗ
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 7843015058078112469
Σχόλια
item