Γιάννενα: Νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη με νέα διαβούλευση Γιάννενα: Νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη με νέα διαβούλευση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη με νέα διαβούλευση

Γιάννενα: Νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη με νέα διαβούλευση
Την φράση «Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο νέος βασιλιάς» μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει όποιος θελήσει να διερευνήσει τις εξελίξεις με το Π.Δ. της Παμβώτιδας. 
Πέρασαν χρόνια από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, άλλα τόσα από τις υποτιθέμενες βελτιώσεις και προσαρμογές που θα έκανε η πολιτική ηγεσία στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, επί θητείας Π. Σκουρλέτη οι τελευταίες, για να φτάσουμε στην πρακτική ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος! 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται με αρκετά ασφαλή τρόπο και από τις επαφές του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ο χρόνος για την υπογραφή του Π.Δ. παρήλθε και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνταχθεί νέο, αφού προηγηθεί και νέα διαβούλευση. 
Ανεξάρτητα από την προσέγγιση που μπορεί καθένας να έχει για το εάν το Π.Δ. έρχεται να επιλύσει ή να δημιουργήσει νέα προβλήματα, το γεγονός της παρέλευσης του ανώτερου χρονικού διαστήματος που ορίζει η νομοθεσία για την υπογραφή του δεν μπορεί παρά να αποτελεί μία τραγική υπενθύμιση της διαχρονικής αδυναμίας υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων στα συναρμόδια υπουργεία και ειδικά στο Υπ. Περιβάλλοντος. 
Σε δηλώσεις του στο ITV ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Π. Τσουμάνης επισήμανε ωστόσο πως το Π.Δ. δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για το εάν μπορεί να ξεκινήσει κάποιο έργο ή η υλοποίηση μιας μελέτης. 
Με τον τρόπο αυτό πήρε θέση και στην διαφορετική προσέγγιση επί του θέματος, η οποία διαπιστώθηκε μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Ιωαννιτών με τις πρόσφατες δηλώσεις Αλ. Καχριμάνη και Θ. Μπέγκα αντίστοιχα. 
Ο πρώτος υπεραμύνθηκε της δυνατότητας που έχουν οι τοπικοί φορείς να προωθούν προς υλοποίηση μελέτες και έργα για την προστασία της Παμβώτιδας, ενώ ο δεύτερος ζήτησε την παρέμβαση της πολιτείας, για να αντιμετωπιστούν καίρια προβλήματα της λίμνης. «Το Π.Δ. είναι ένα βασικό ρυθμιστικό εργαλείο για το λεκανοπέδιο με γνώμονα το περιβάλλον και όχι χωροταξικό ή πολεοδομικό χαρακτήρα. 
Έχουμε συναποφασίσει όλοι και δε βρίσκω το λόγο να υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία για το εάν πρέπει να κάνουμε ή όχι παρεμβάσεις στη λίμνη. 
Αν προκύψει νέα διαβούλευση, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε τις ίδιες προτάσεις και να μην αλλάξουμε τίποτε. Θεωρώ, ότι δεν χρειαζόμαστε τη συνδρομή της πολιτείας πέραν της χρηματοδότησης, αφού μπορούμε να ακολουθήσουμε μοντέλα που εφαρμόστηκαν ήδη σε άλλες περιοχές. 
Συζητούμε για το θυρόφραγμα, για το υδάτινο ισοζύγιο, για τη μελέτη της φέρουσας ικανότητας στους ιχθυοπληθυσμούς, ενώ στις λίμνες της Καστοριάς, τις Πρέσπες και αλλού έχουν αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια αυτά τα ζητήματα. 
Θεωρούμε ότι ο καθένας μπορεί από τη μεριά του να κάνει ότι μπορεί στο πλαίσιο υλοποίησης του master plan για να βοηθήσουμε το οικοσύστημα να ανταπεξέλθει, να βάλουμε τα προβλήματα σε μία σειρά και να διαχειριστούμε μόνοι μας τα προβλήματα που εμείς έχουμε δημιουργήσει», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη με νέα διαβούλευση
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 114422843608226942
Σχόλια
item