Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν δοκιμαστικά την κατασκευή τμημάτων του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής οχτώ πρωτοτύπων για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Όπως έκανε γνωστό η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων, τα τέσσερα δοκιμαστικά τμήματα του τείχους θα κατασκευαστούν από μπετόν, ενώ τα υπόλοιπα από εναλλακτικά υλικά. Το σχέδιο είναι να δοκιμαστούν αυτά τα τμήματα στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο.  
Υπό την παρουσία ισχυρών ομοσπονδιακών και τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, εργάτες άρχισαν ήδη την κατασκευή σε ένα περιφραγμένο σημείο στην κοινότητα Otay Mesa, μια από τις τρεις κύριες πύλες εισόδου στην περιοχή Σαν Ντιέγκο - Τιχουάνα.
Τα δοκιμαστικά τμήματα του τείχους θα έχουν ύψος έως 9 μέτρα και μήκος έως 10 μέτρα, ενώ η κατασκευή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών.
Το επόμενο τρίμηνο αξιωματούχοι θα ασχοληθούν με την αξιολόγηση των σχεδίων ως προς την αποτελεσματικότητα τους, δοκιμάζοντας μεταξύ άλλων την ανθεκτικότητά τους και κατά πόσο είναι εύκολο να διαπεραστούν από μικρά εργαλεία. Κάμερες και αισθητήρες θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο για το τείχος.
Κάθε πρωτότυπο κομμάτι θα κοστίσει έως 450.000 δολάρια, που θα πληρωθούν από ομοσπονδιακά κεφάλαια - η σχετική έγκριση έχει ήδη δοθεί. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη δαπάνη του αρχικού 1,5 δισ. δολαρίων που έχει ζητήσει ο Τραμπ από το Κογκρέσο για την έναρξη κατασκευής του τελικού τείχους.