Σενάριο καθυστέρησης της αξιολόγησης λόγω των κόκκινων δανείων

Σενάριο καθυστέρησης της αξιολόγησης λόγω των κόκκινων δανείων

Πίεση στο φουλ παρά τη ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζουν το Μαξίμου και ο «μεταμορφωμένος» Τσακαλώτος - Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί ζητούν ενέργειες για τα κόκκινα δάνεια, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, πριν έρθουν στην Αθήνα φοβούμενοι τις αξιώσεις του ΔΝΤ.

Και ξαφνικά, μετά το βελούδινο Eurogroup της Παρασκευής και την ευθυγράμμιση Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών στη γραμμή της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα το 2018, οι πληροφορίες που διακινούν ευρωπαϊκές πηγές την Δευτέρα έρχονται να προσθέσουν ένταση στο σκηνικό της διαπραγμάτευσης.  

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες οι Θεσμοί συνδέουν την κάθοδό τους στην Αθήνα μετά τις 15 Οκτωβρίου με την επιτάχυνση των ενεργειών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. 


Ένα από τα ζητήματα που παρακολουθούν στενά είναι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου αλλά δεν έχει συμβεί ακόμη. Προφανώς το θέμα αυτό είναι ευαίσθητο και δύσκολο για την κυβέρνηση σε μια δυσμενή επικοινωνιακά συγκυρία.

Οι πιο παρατηρητικοί πρόσεξαν πάντως την ειδική αναφορά που έκανε στο θέμα της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το μέλος ΔΣ στης ΕΚΤ Μπενουά Κερέ κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Eurogroup της Παρασκευής.  

Από το πρωί ήδη ακούγεται ως εναλλακτική ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης η επομένη του Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου ώστε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση για να προχωρήσει κάποιες τις απαραίτητες δράσεις αλλά και να αντιμετωπίσει κάποια «στραβοπατήματα» σε πρόσφατα νομοσχέδια που ίσως να μην ευθυγραμμίζονται με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.  


Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ρήξη ούτε καν για ένταση στη σχέση κυβέρνησης - ευρωπαϊκών θεσμών, εφόσον το κλίμα στις Βρυξέλλες για τον κ. Τσίπρα είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα ευνοϊκό.

Η έξτρα πίεση που ασκείται έχει μάλλον ως στόχο να «ξεκολλήσει» την κυβέρνηση από την αδράνεια ώστε να προχωρήσει τα θέματα γύρω από την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ώστε οι Ευρωπαίοι να διατηρήσουν μια γραμμή άμυνας απέναντι στο ΔΝΤ που επιμένει στον έλεγχο της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) που οδηγεί ενδεχομένως σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.  

Τσίπρας: Γρήγορα τα τεχνικά 
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς να τρέξουν το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων ως το τέλος Νοεμβρίου τις οποίες χαρακτήρισε τεχνικές. 

Εντύπωση προκάλεσαν και οι υψηλοί τόνοι εναντίον όσων (δεν τους κατονόμασε) μιλούν για το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018, όπως έκανε την περασμένη Τετάρτη σημαίνον στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί πάντως ότι την Παρασκευή μετά το Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος πήρε... αποστάσεις από την άτυπη ενημέρωση της Τετάρτης από ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών καθώς εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι η Ελλάδα βαδίζει σε μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο (clean exit) τον Αύγουστο του 2018.

Θετικό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση έστειλε την Δευτέρα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να βγει από το πρόγραμμα το επόμενο έτος αν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν.  

Πονοκέφαλος τα έσοδα 
Εν τω μεταξύ προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία των εσόδων. Μετά τα στοιχεία του Προϋπολογισμού που έδειξαν την Παρασκευή υστέρηση στα έσοδα κατά 1,7 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017, σήμερα ήταν η σειρά της Τράπεζας της Ελλάδας να χτυπήσει το καμπανάκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, σημαντική μείωση εμφάνισε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017 αφού ανήλθε σε 276 εκ. ευρώ έναντι 2,4 δισ. την ίδια περίοδο το 2016. Αίσθηση προκαλεί η μείωση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, απόδειξη της φοροκόπωσης των Ελλήνων. 


Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 29,04 δισ. ευρώ έναντι  29,93 δισ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα.  4:46 μμ 18/9/2017
epirusblog.gr
5 of 5
Σενάριο καθυστέρησης της αξιολόγησης λόγω των κόκκινων δανείων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4239482701447278455
item