Μέτρα κατά του Ιρακινού Κουρδιστάν αποφασίζουν Τουρκία – Ιράν – Ιράκ

Μέτρα κατά του Ιρακινού Κουρδιστάν αποφασίζουν Τουρκία – Ιράν – Ιράκ
Τη διεξαγωγή μιας τριμερούς συνόδου κορυφής, στην οποία θα πάρουν μέρος Τουρκία, Ιράν και Ιράκ φαίνεται πως ετοιμάζει η Άγκυρα, σύμφωνα και με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η σύνοδος θα έχει ως θέμα τον συντονισμό των μέτρων που έχουν ληφθεί ως απάντηση στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν.
«Σχεδιάζουμε να συγκαλέσουμε μια συνάντηση Τουρκίας, Ιράν και Ιράκ στο προσεχές μέλλον για να συντονίσουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί», τόνισε ο Γιλντιρίμ, σε δημοσιογράφους.
«Επιζητούμε μια τριμερή σύνοδο… Πιστεύουμε ότι αυτό το σχήμα θα είναι περισσότερο αποδοτικό», επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «οι διπλωματικές υπηρεσίες εργάζονται» για την οργάνωση αυτής της συνάντησης. Παρά τις εύθραυστες σχέσεις που διατηρούν αυτές οι χώρες μεταξύ τους, η κοινή τους στάση κατα του δημοψηφίσματος του Κουρδιστάν, έχει αυξήσει τις μεταξύ τους επαφές τις πρόσφατες μέρες.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συναντήθηκε σήμερα με τον Ιρανό αντιπρόεδρο Ισχάκ Τζαχναγκιρί, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι.
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Άγκυρα σταματά την εκπαίδευση των δυνάμεων Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι είναι αναπόφευκτο ότι η «περιπέτεια» του δημοψηφίσματος στο βόρειο Ιράκ να καταλήξει σε μια απογοήτευση.
epirusblog.gr
5 of 5
Μέτρα κατά του Ιρακινού Κουρδιστάν αποφασίζουν Τουρκία – Ιράν – Ιράκ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3012667275124448676
item