Γιάννενα: Η…εξυγίανση στέλνει στην ανεργία εργαζόμενους στην καθαριότητα!

Γιάννενα: Η…εξυγίανση στέλνει στην ανεργία εργαζόμενους στην καθαριότητα!

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είναι τελικά το μεγάλο θύμα, από την επιχείρηση «εξυγίανση» που δρομολογεί η Κυβέρνηση, η οποία προχωράει στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας για τις ανάγκες του ιδρύματος, απομακρύνοντας την ιδιωτική εταιρία που είχε το έργο μέχρι σήμερα.

Το θέμα έχει αναδείξει ήδη ο «Π.Λ.» κάνοντας λόγο για δεκάδες ανθρώπους του μεροκάματου που μένουν στην ανεργία, τη στιγμή που εκείνοι οι οποίοι θα πάρουν τη θέση τους θα είναι ουσιαστικά «όμηροι» των διαθέσεων του Υπουργείου Υγείας τουλάχιστον ως τα τέλη του 2018, έτος που για πολλούς θεωρείται εκλογικό.


Χθες ήρθε και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων να εκφράσει βάσιμες ενστάσεις, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του Π.Π.Γ.Ν.Ι., ζητώντας να μην πληρώσουν αυτοί τα «παιχνίδια» της Διοίκησης του Νοσοκομείου και του εργολάβου, που έχει μέχρι σήμερα την ευθύνη της καθαριότητας – σίτισης στο ίδρυμα.


Το Εργατικό Κέντρο
«Κανένας και καμία να μην… καταπιεί αμάσητη την επιχείρηση ‘ηθικοποίησης΄ και κάθαρσης των δημόσιων νοσοκομείων από διοικήσεις και κυβέρνηση», τονίζει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζοντας όσον αφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ότι «Διοίκηση και εργολάβος εδώ και 15 μήνες διατηρούν τις επαίσχυντες συμβάσεις ανά μήνα που έχουν κορυφώσει την ανασφάλεια, την τρομοκρατία και τις απολύσεις και μετά τις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου πέρυσι τον Οκτώβριο ούτε μύτη δεν άνοιξε, ούτε καμία διερεύνηση έγινε από την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο για τις συνθήκες εργασίας στην εργολαβική επιχείρηση».


Από αυτή τη σκοπιά, το ΕΚΙ χαρακτηρίζει ως… ανέκδοτο τη «μάχη» που δήθεν δίνει η κυβέρνηση και η Διοίκηση του Π.Π.Γ.Ν.Ι. ενάντια στην επιχειρηματική δράση και στους εργολάβους.


Μειώνουν το ωράριο!
Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, οι αυξημένες προσλήψεις καθαριστριών που διαφημίζει η 6η ΥΠΕ κρύβουν το γεγονός ότι θα γίνουν μέσα από μείωση του ωραρίου σε εξάωρο, αφού η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου διατηρεί τον ίδιο αριθμό εργατοωρών (4.900), όσες δηλαδή είχε και ο εργολάβος! «Έτσι, η Διοίκηση μέσα από τις καθαρίστριες, για πρώτη φορά εισάγει το εξάωρο σε υπαλλήλους του Νοσοκομείου, ανοίγοντας τον δρόμο για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και για τους μόνιμους υπαλλήλους, καθώς είναι προς αποδοχή η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία με στόχο την 12ωρη ημερήσια και την 48ωρη εβδομαδιαία εργασία», τονίζει στην ανακοίνωσή του.


Οι σχολικές καθαρίστριες
Στο άλλο «μέτωπο», αυτό που αφορά τις σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Ζίτσας, με ανοιχτή επιστολή τους καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την ερχόμενη Δευτέρα, ώρα 6 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο Ελεούσας.


Όπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, «οι ανάγκες για καθαριότητα στα σχολεία είναι πολύ μεγάλες και δεν καλύπτονται μόνο από 15 καθαρίστριες».

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Ένωση Υπαλλήλων Επισιτισμού Ν. Ιωαννίνων ζητώντας την ανανέωση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών στον Δήμο Ζίτσας, αλλά και την επαναπρόσληψη των τραπεζοκόμων στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».


proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η…εξυγίανση στέλνει στην ανεργία εργαζόμενους στην καθαριότητα!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 635264789878939170
item