Ισπανία: Στο συνταγματικό δικαστήριο η κυβέρνηση κατά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας Ισπανία: Στο συνταγματικό δικαστήριο η κυβέρνηση κατά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ισπανία: Στο συνταγματικό δικαστήριο η κυβέρνηση κατά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ισπανία: Στο συνταγματικό δικαστήριο η κυβέρνηση κατά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση από το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενός νομοσχεδίου που επιτρέπει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.
«Η κυβέρνηση ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει άκυρες και χωρίς αποτελέσματα τις συμφωνίες που υιοθετήθηκαν», ανακοίνωσε στη Μαδρίτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία, αναφερόμενη στην εγγραφή του νόμου στην ημερήσια διάταξη του καταλανικού κοινοβουλίου. 
Το χαρακτήρισε μάλιστα «πραξικοπηματική ενέργεια», αντάξια «δικτατορικών καθεστώτων».
Νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Καταλονίας αποφάσισε να θέσει στην ημερήσια διάταξή του την ψηφοφορία για τον νόμο που επιτρέπει τη διοργάνωση την 1η Οκτωβρίου του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
Γύρω στις 14:00 ώρα Ελλάδας, οι 72 βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας ψήφισαν υπέρ της εγγραφής αυτού του κειμένου στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, ενώ 60 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά και τρεις απείχαν από την ψηφοφορία, που διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα.
«Η ψηφοφορία αυτή αντιτάσσεται στα δικαιώματά μας ως βουλευτών», διαμαρτυρήθηκε ο επικεφαλής των Καταλανών σοσιαλιστών Μιγκέλ Ιθέτα, ο οποίος προανήγγειλε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Προηγουμένως, στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν οργισμένοι τους ελιγμούς των αυτονομιστών προκειμένου να περιορίσουν τις συζητήσεις.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν το κείμενο να εξεταστεί «επειγόντως» σήμερα Τετάρτη, χωρίς τη δυνατότητα προσφυγής στο «Συμβούλιο νομοθετημένων εγγυήσεων», ένα όργανο που αποφαίνεται για τη νομιμότητα των νόμων πριν από την υιοθέτησή τους.
Η τελική ψηφοφορία αναμένεται αργότερα το απόγευμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Epirusblog Gr
5 of 5
Ισπανία: Στο συνταγματικό δικαστήριο η κυβέρνηση κατά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 8017357352990040689
Σχόλια
item