Ήπειρος: «Τεχνική λύση» με ηπειρώτικη υπογραφή

Ήπειρος: «Τεχνική λύση» με ηπειρώτικη υπογραφή

Τεχνογνωσία στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας «εξάγει» η περιφέρεια Ηπείρου, που μετά τον καινοτόμο Οδηγό του Πολίτη, που διακρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρήκε τη… λύση για την «τεχνική λύση» στη δήλωση των βοσκοτόπων.

Η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με διευθυντή τον Βαγγέλη Σακκά, ανέπτυξε μια βάση δεδομένων, όπου, μόνο με τα αρχικά του ονόματος του δικαιούχου και κάποια ψηφία από τον ΑΦΜ, μπορεί άμεσα να εμφανίζει τις δηλώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ και αντίστοιχα να ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος και ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές ενισχύσεων.

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα σε όλους τους περιφερειάρχες, μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, με τον κ. Καχριμάνη να εκφράζει την ικανοποίησή του για το επίπεδο των ικανοτήτων των εργαζομένων της περιφέρειας. «Μπράβο και στον κ. Σακκά και σε όλους. Όταν το προσωπικό ανεβαίνει τόσο ψηλά, αισθάνεσαι υπερήφανος για τον κόσμο που έχεις δίπλα σου», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Στο μεταξύ, σε συνάντηση των περιφερειαρχών με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, τους επανέλαβε ότι ο νέος Καλλικράτης θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2017, ενώ δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση των περιφερειών με 27 εκατομμύρια ευρώ για επενδυτικούς σκοπούς, δηλαδή δαπάνες για συντηρήσεις δρόμων και ηλεκτροφωτισμό.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστό, το υπουργείο θα προχωρήσει και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις αιρετές.


«Ο υπουργός ανέλαβε ενώπιον μας την πολιτική δέσμευση για αποσυναρμολόγηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους, εκτός αυτών που προβλέπονται συνταγματικά να ασκούνται από το κεντρικό κράτος, μαζί με το προσωπικό στις περιφέρειες. Στο υπουργείο γίνεται ήδη η σχετική προεργασία με βάση τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών», ανέφερε.


Με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, συμφωνήθηκε επίσης, ο ορισμός ομάδας εργασίας μεταξύ ΕΝΠΕ και υπουργείου, η οποία άμεσα θα καταγράψει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και προϋποθέσεις, που εμποδίζουν υπέρμετρα την υλοποίηση έργων και προμηθειών από τις περιφέρειες, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις, στασιμότητα πόρων και αναποτελεσματικότητα. Οι επισημάνσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τα συναρμόδια υπουργεία και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Όπως σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, οι περιφέρειες, για πολλά χρόνια, δεν έχουν λάβει χρήματα από τους ΚΑΠ, ενώ αναφέρθηκε στο αίτημα να διαγραφεί κάθε καταλογισμός που έχει γίνει στις περιφέρειες (ως καθολικών διαδόχων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων) για δικαιώματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και άλλων τρίτων φορέων, ως ποσοστού επί του εργολαβικού οφέλους, για έργα που είχαν εκτελεστεί. 


«Ζητήσαμε νομοθετική ρύθμιση και πιστεύω ότι θα γίνει, γιατί αλλιώς θα είναι σαν να δουλευόμαστε μεταξύ μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: «Τεχνική λύση» με ηπειρώτικη υπογραφή
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 9094348014206018568
item