Οι Κούρδοι του Ιράκ προειδοποιούν: Θα χαράξουμε ξανά τα σύνορα
Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν προειδοποίησε πως οι Κούρδοι του Ιράκ θα χαράξουν τα δικά τους σύνορα εάν η Βαγδάτη δεν αποδεχτεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους.
Ο Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε στο BBC, πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση οι Κούρδοι θα επιλέξουν την απόσχιση. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ απορρίπτει το δημοψήφισμα των Κούρδων χαρακτηρίζοντας το ως αντισυνταγματικό.
Ο Μπαρζανί προειδοποίησε μάλιστα πως οι Κούρδοι θα πολεμήσουν οποιονδήποτε και οποιαδήποτε οργάνωση προσπαθήσει δια της βίας να «αλλάξει την πραγματικότητα» στο Κιρκούκ.
Οι μαχητές Πεσμεργκά έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους την πλούσια σε πετρέλαιο πόλη καθώς και άλλες περιοχές που διεκδικεί η Βαγδάτη, μετά τις μάχες με το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, σιιτικές πολιτοφυλακές λένε πως δεν θα επιτρέψουν το Κιρκούκ να γίνει κομμάτι ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.
Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου σε τρεις επαρχίες που συνδέουν την ευρύτερη περιοχή (Νταχούκ, Ιρμπίλ και Σουλεϊμανίγια). Κούρδοι αξιωματικοί έχουν πει ότι αν επικρατήσει το «ναι» δεν θα έρθει αμέσως η ανεξαρτησία, ωστόσο θα ενισχυθεί η θέση τους στις διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση για απόσχιση.  
«Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο λαός του Κουρδιστάν θα αποφασίσει ελεύθερα το μέλλον του» είπε στο BBC ο Μπαρζανί. 
«Μετά από αυτό θα αρχίσουμε συνομιλίες με τη Βαγδάτη για να επιτύχουμε συμφωνία σχετικά με σύνορα, νερό και πετρέλαιο», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «θα κάνουμε αυτά τα βήματα, αλλά αν δεν αποδεχτούν, αυτό θα είναι άλλο θέμα».