ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΥΘΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΑΙ…ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΜΠΕΛΑ ΤΟΥ!

ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΥΘΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΑΙ…ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΜΠΕΛΑ ΤΟΥ!
Oι τοπικές αρχές της τουρκικής πόλης Μερσίνα απαγόρεψαν στον Μεχμέτ Αλί Αϊντίν, να δώσει στην κόρη του το όνομα Ευθαλία, (Eftelya), με το αιτιολογικό ότι το όνομα αυτό είναι… ελληνικό, άρα απαγορευμένο για την τουρκική νομοθεσία.



Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε στην πόλη της Μερσίνας, που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο και όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες καταγγέλθηκε στο τουρκικό τμήμα της «Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», παίρνοντας διαστάσεις ακόμα και στον τουρκικό τύπο.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος Μεχμέτ Αλί Αϊντίν, κουρδικής καταγωγής, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Μερσίνα, έγινε πριν από λίγο καιρό πατέρας ενός κοριτσιού και για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε στις τοπικές αρχές με σκοπό να δώσει ένα όνομα στο κορίτσι του.

Στην αρχή ο ευτυχισμένος πατέρας πρότεινε το όνομα Τζέλια, αλλά οι τοπικές αρχές το απέρριψαν με την αιτιολογία ότι δεν ήταν τουρκικό αλλά κουρ
δικό.

Η στάση όμως αυτή των τοπικών αρχών προκάλεσε την οργή του Μεχμέτ Αλί Αϊντίν, ο οποίος ξανά απευθύνθηκε στις αρχές και αυτή την φορά πρότεινε δυο ονόματα για την κόρη του : το όνομα Νουπέλντα και το όνομα Ευθαλία.


Την δεύτερη φορά της υπόθεσης επιλήφθηκε ο ίδιος ο διευθυντής των τοπικών αρχών, ο οποίος με επίσημο έγγραφο απέρριψε και τα δυο ονόματα που είχε προτείνει ο δυστυχής τώρα πατέρας για την κόρη του, σαν μη τουρκικά. 

Για το μεν Νουπέλντα, το επίσημο έγγραφο το απέρριψε σαν κουρδικό και σαν μη υπάρχων στους επίσημους κατάλογους των τουρκικών ονομάτων, για δε το όνομα Ευθαλία, σαν ελληνικό και συνεπώς απαράδεκτο, ενώ πρότεινε στον πατέρα να διάλεξη ένα τουρκικό όνομα για να λήξει η υπόθεση.

Αυτό όμως εξόργισε τον Μεχμέτ Αϊντίν, ο οποίος αποφάσισε αυτή την φορά να απευθυνθεί στην «Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» για να καταγγείλει την συμπεριφορά και την τακτική των τοπικών αρχών που δεν έδιναν κανένα όνομα στην κόρη του.

Το παράδοξο στην υπόθεση αυτή με την εθνικιστική υστερία των τουρκικών αρχών, είναι, όπως επισημάνθηκε και από τον τουρκικό τύπο, ότι το όνομα Ευθαλία δεν είναι άγνωστο όνομα στην Τουρκία.

Όπως αναφέρετε η Ευθαλία που ονομάζονταν και «Deniz kızı» δηλαδή «Το Κορίτσι της Θάλασσας», ήταν μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του εικοστού αιώνα και είχε γίνει διάσημη ακόμα από την εποχή του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, ο οποίος την καλούσε στις διάφορες δεξιώσεις του στο παλάτι για να τραγουδήσει στους καλεσμένους του. Μέχρι και ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε δηλώσει θαυμαστής της.

Η Ευθαλία μετά τον πόλεμο συνέχισε την καριέρα της και έκανε πολλές πετυχημένες περιοδείες σε χώρες της ανατολής, όπως Συρία και Αίγυπτο ενώ έφτασε μέχρι το Παρίσι.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
ΠΗΓΗ
epirusblog.gr
5 of 5
ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΥΘΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΑΙ…ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΜΠΕΛΑ ΤΟΥ!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6028300508697486388
item