Γιάννενα: Ο Δήμος κλείνει δρόμους και γειτονιές για τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γιάννενα: Ο Δήμος κλείνει δρόμους και γειτονιές για τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ο Δήμος κλείνει δρόμους και γειτονιές για τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα

Γιάννενα: Ο Δήμος κλείνει δρόμους και γειτονιές για τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα

Με το τέλος του καλοκαιριού και την επιστροφή των παραθεριστών στην πόλη, τα Γιάννενα «φόρεσαν» ξανά τον συνηθισμένο πια μανδύα της καθημερινότητας, ο οποίος σε κανένα μας δεν αρέσει, όμως δεν κάνουμε και κάτι πρακτικό για να τον αλλάξουμε.

Κίνηση στους δρόμους, ειδικά του κέντρου, συμφόρηση, ηχορύπανση, Ι.Χ. πάνω σε πεζοδρόμια και πλατείες, εκνευρισμός, φωνές, καυγάδες και μια ποιότητα ζωής που υποφέρει από την έλλειψη ενός σχεδιασμού που θα λύνει προβλήματα, αλλά και από την απουσία κυκλοφοριακής αγωγής εκ μέρους των πολιτών.


Τα Γιάννενα απέχουν πολύ λοιπόν απ’ το να γίνουν μια κάπως πιο ανθρώπινη πόλη στον τομέα του κυκλοφοριακού και των μεταφορών εντός του αστικού τους ιστού, θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2017, στο πλαίσιο της οποίας ο Δήμος θα υλοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις, με στόχο να δώσουν το έναυσμα για αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας. 


Η φετινή εβδομάδα
Από τις 16 μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία στα Γιάννενα θα γιορταστεί με μια σειρά δράσεων, που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.


Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο που έχει αποτυπωθεί και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου μέσω του οποίου σχεδιάστηκαν έργα που θα διαμορφώσουν τα Γιάννινα της επόμενης εικοσαετίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Ο ρόλος των πολιτών
«Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού παίζουν οι πολίτες, οι ενεργοί πολίτες τους οποίους θέλουμε δίπλα μας για να κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας καλές πρακτικές, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.


Από την πλευρά της η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου σημειώνει πως «έχουμε σχεδιάσει μια σειρά δράσεων για όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Δράσεις που αφορούν παιδιά αλλά και μεγάλους. 


Πιστεύουμε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια πολύ καλή αφορμή για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε ταυτόχρονα μικρούς και μεγάλους για κυκλοφοριακά θέματα και καλές πρακτικές που αν υιοθετηθούν απ’ όλους μας μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά την καθημερινότητά μας και την ποιότητα ζωής μας».

Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα για την φετινή Εβδομάδα Κινητικότητας, το ερχόμενο Σάββατο, το πρωί, ο Δήμος θα κλείσει πέντε γειτονιές (Λούτσα, Ζευγάρια, Βοτανικός, Αμπελόκηποι, Πλάτανος), όπου Γιαννιωτόπουλα θα παίξουν  παραδοσιακά ή άλλα παιχνίδια και θα δημιουργήσουν τα πανό τους για το ποια πόλη ονειρεύονται με την καθοδήγηση των ΚΔΑΠ. 


Τα πανό θα κυκλώσουν το Δημαρχείο κατά τη διάρκεια όλης της βδομάδας. Παράλληλα, ο Δήμος καλεί τους Συλλόγους, αλλά και τους κατοίκους των γειτονιών να κατεβάσουν την αναπαυτική τους καρέκλα και να συζητήσουν για τη γειτονιά που θέλουν και ονειρεύονται.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής» μεταμορφώνεται σε διαδραστικό περιβάλλον μετακίνησης στην πόλη. 


Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος όλη την εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διαδρομή «Μαμά – καρότσι», καθώς και εκείνη για τα άτομα με αναπηρία που θα διεξαχθούν στα πλαίσια του 11ου Γύρου Λίμνης

Την Κυριακή το πρωί θα διεξαχθεί ο 11ος Γύρος Λίμνης, ενώ τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου το απόγευμα θα γίνει μια διαδρομή για τα άτομα με αναπηρία με αφετηρία την πλατεία Πάργης και τερματισμό το Αρχοντικό Πυρσινέλλα όπου θα πραγματοποιηθεί η «Πολυαισθητηριακή παρουσίαση προσβασιμότητας μέσα από τα μάτια των παιδιών ΑΜΕΑ» 


Την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου το πρωί θα γίνει η έναρξη της λειτουργίας του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής με τη συμμετοχή σχολείων του Δήμου και τη συνεργασία του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, ενώ την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στο πλαίσιο της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, η οδός Χαρ. Τρικούπη θα πεζοδρομηθεί προσωρινά, όπως και ένα ρεύμα της 28ης Οκτωβρίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Αβέρωφ.


Επίσκεψη στη Βιέννη
Εξάλλου, στη Βιέννη βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα η Ελένη Βασιλείου (φωτό) με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών σε κυκλοφοριακά κυρίως ζητήματα καθώς και σε αναπλάσεις δημόσιων χώρων, μιας και ο Δήμος Βιέννης έχει ήδη εκπονήσει το πρόγραμμα δράσεων κι έργων του στους τομείς αυτούς μέχρι και το 2025. 


Στις συναντήσεις που έγιναν παρουσιάστηκαν στην κ. Βασιλείου και τους συνεργάτες της ο σχεδιασμός που υπάρχει για την εξέλιξη της πόλης την επόμενη δεκαετία καθώς και καλές πρακτικές σε θέματα ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομήσεων και αναπλάσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογία και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Αντιδήμαρχος η οποία συνοδευόταν και από τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου σε θέματα τουρισμού, Στέφανο Ζέρβα, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την πρεσβευτή, Χρυσούλα Αλειφέρη, και τον Πρόξενο, Ευάγγελο Πελεκάνο, της χώρας μας στην Αυστρία καθώς και με στελέχη του ΕΟΤ.


proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο Δήμος κλείνει δρόμους και γειτονιές για τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4211514811700735424
Σχόλια
item