Γιάννενα: Βήματα προόδου για τα προβλήματα των ΑμεΑ Γιάννενα: Βήματα προόδου για τα προβλήματα των ΑμεΑ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Βήματα προόδου για τα προβλήματα των ΑμεΑ

Γιάννενα: Βήματα προόδου για τα προβλήματα των ΑμεΑ

Η εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στην πόλη ήταν ένα από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη με μέλη του διοικητικού συμβουλίου και εθελοντές του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ «Κυψέλη».

Η κα. Τζούφη επεσήμανε πως απαιτούνται συντονισμένες παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο δήμου Ιωαννιτών όσο και περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία και ο σχεδιασμός για την εξεύρεση λύσεων. 

Στη συζήτηση τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της στελέχωσης των δομών εκπαίδευσης με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών ΑμεΑ.


Η βουλευτής τόνισε πως κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς -σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη- έχει ήδη τοποθετηθεί σημαντικός αριθμός αναπληρωτών καθηγητών ειδικής αγωγής και νοσηλευτών κατά προτεραιότητα και σε σχολεία που καταγράφονται ανάγκες, ενώ οι υπάρχουσες ελλείψεις αναμένεται και οφείλουν να αντιμετωπιστούν άμεσα. 

Παράλληλα, ανέφερε πως σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει η σκέψη για την καθιέρωση μαθήματος αγωγής υγείας από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. 

Η κα. Τζούφη αναφέρθηκε και στη Χάρτα Δικαιωμάτων των ΑμεΑ, η οποία επιλύει μια σειρά από σοβαρά ζητήματα και προβλέπει τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στα συναρμόδια για θέματα ΑμεΑ υπουργεία, καθώς και στη δυνατότητα που παρέχεται για προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και για ειδικές άδειες για γονείς ΑμεΑ που έχουν νομοθετηθεί για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 


Τέλος, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), όπου επισημάνθηκε πως ήδη μελετάται η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας τους, προκειμένου να επιλυθούν χρόνια ζητήματα, ιδιαίτερα δε αυτά που σχετίζονται με τον τρόπο προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας και την απόδοση συντάξεων. 


Η βουλευτής τόνισε την αναγκαιότητα της συμμετοχής στις συζητήσεις για την αναβάθμιση των ΚΕ.Π.Α. όλων των φορέων του αναπηρικού κινήματος, καθώς και τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής του Συλλόγου «Κυψέλη» σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων, ώστε να ενισχυθεί το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας, να υπάρξει η κατάλληλη αλληλεπίδραση με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσκολιών πιο γρήγορα και με αποτελεσματικότητα. 

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Βήματα προόδου για τα προβλήματα των ΑμεΑ
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1110382018135001536
Σχόλια
item