Γιάννενα: Προάγγελος προσφυγής και για τα άλλα διόδια, η απόφαση για το Δροσοχώρι Γιάννενα: Προάγγελος προσφυγής και για τα άλλα διόδια, η απόφαση για το Δροσοχώρι | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Προάγγελος προσφυγής και για τα άλλα διόδια, η απόφαση για το Δροσοχώρι

Γιάννενα: Προάγγελος προσφυγής και για τα άλλα διόδια, η απόφαση για το Δροσοχώρι
Αισιόδοξος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, εν αναμονή της τακτικής δικάσιμου.
Προάγγελο αντίστοιχης προσφυγής και για τα άλλα διόδια της Εγνατίας, αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το σταθμό στο Δροσοχώρι.
Η προσφυγή έχει ήδη κατατεθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, σε δύο επίπεδα και σε ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και για να οριστεί τακτική δικάσιμος.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Ν. Ζήκου.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης υποστήριξε πως η αντίδραση της Περιφέρειας έχει ήδη πιάσει τόπο από το γεγονός ότι τα διόδια δε λειτούργησαν στις 31 Αυγούστου όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Επανέλαβε πως το βασικό επιχείρημα είναι η έλλειψη παράπλευρου οδικού δικτύου που θα εξυπηρετεί τους πολίτες στην κίνησή τους από τα Ιωάννινα και προς το βόρειο τμήμα του νομού και πρόσθεσε πως εφόσον η δικαστική εξέλιξη είναι θετική, θα ακολουθήσουν ανάλογες προσφυγές και για τα διόδια Τύριας και Μαλακασίου.
Διαχώρισε πάντως τις περιπτώσεις Εγνατίας και Ιόνιας Οδού, με το σκεπτικό πως η Εγνατία παραμένει ακόμη δημόσιος δρόμος σε αντίθεση με την Ιόνια.
«Θεωρούμε πως η απόφαση θα αποτελέσει τον προάγγελο αντίστοιχης προσφυγής και για τα άλλα διόδια της Εγνατίας. Δε γίνεται στον ίδιο νομό να υπάρχουν τρεις σταθμοί διοδίων με τέλος 2,40, ενώ και η Εγνατία Α.Ε έχει προτείνει τιμή 1,00 ευρώ. Για την Ιόνια Οδό δεν ισχύουν τα ίδια, αφού πρόκειται για δρόμο σε παραχώρηση, όμως είναι σίγουρα μεμπτό ότι τα ακριβά διόδια έχουν μπει στην επαρχία και τα φτηνά όσο πλησιάζει κάποιος στην Αθήνα.
Από Γιάννενα μέχρι Άρτα θα πρέπει να πληρώσει κάποιος 3,80 ευρώ και αυτό το θεωρούμε λάθος, γιατί δεν έχουν όλοι οι πολίτες την ίδια αντιμετώπιση», σημείωσε.
Για τις σχολικές καθαρίστριες
Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο κ. Καχριμάνης απάντησε και σε σχετική ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την πολιτική θέση της Περιφέρειας Ηπείρου στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις σχολικές καθαρίστριες στο Δήμο Ζίτσας.
«Ο Δήμος Ζίτσας έχει υπηρεσίες και δρα αυτοτελώς. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία και δεν είμαι σε θέση να κρίνω ούτε τη νομοθεσία, ούτε τις ενέργειες κάποιου συναδέλφου. Θεωρώ πάντως ότι κανείς δεν κινείται πάνω από τη νομιμότητα», τόνισε.
Ένταση για τα νερά
Ωστόσο στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τόνοι ανέβηκαν, λόγω ενός από τα έγγραφα που έφτασαν στο δημοτικό συμβούλιο στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη για το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στις εταιρείες εμφιάλωσης νερού.
Η Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση διατύπωσε την ερώτηση για τους λόγους της παρέμβασης του Περιφερειάρχη, που φέρεται να υπογράφει έγγραφο υπηρεσίας της Περιφέρειας με το οποίο γνωμοδοτεί σχετικά με την έκδοση αδειών για τις εταιρείες εμφιάλωσης νερού.
Η αναφορά προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Καχριμάνη που στάθηκε αφενός σε πολιτικό επίπεδο λέγοντας πως η περιφερειακή αρχή είναι παρούσα και για τα δύσκολα, αλλά και στο υπηρεσιακό επίπεδο.
Όπως σημείωσε, είναι διαφορετική η νομοθεσία που διέπει την εμφιάλωση και εμπορία εμφιαλωμένου νερού και διαφορετική εκείνη για το νερό που διατίθεται κατευθείαν από τις πηγές.
«Υπάρχουν σχετικές κοινοτικές οδηγίες και για τις δύο κατηγορίες. Και για την εμπορία του εμφιαλωμένου νερού απαιτείται άδεια από την πρώην Νομαρχία και νυν αιρετή Περιφέρεια. Οι εταιρείες θα πρέπει με βάση τα λίτρα νερού που διαθέτουν, να καταβάλλουν τα ποσοστά που προβλέπει η νομοθεσία στους Δήμους. 
Ό,τι αναφέρεται στο δικό μας έγγραφο που ζητήθηκε, αναφέρεται ακριβώς και στην απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον έλεγχο των εμφιαλωμένων νερών», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
proinanea.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Προάγγελος προσφυγής και για τα άλλα διόδια, η απόφαση για το Δροσοχώρι
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4624559829294426165
Σχόλια
item