Τουρκία κατά ΗΠΑ: «Απόπειρα πραξικοπήματος» η απαγγελία κατηγοριών στον πρώην ΥΠΟΙΚ Τουρκία κατά ΗΠΑ: «Απόπειρα πραξικοπήματος» η απαγγελία κατηγοριών στον πρώην ΥΠΟΙΚ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τουρκία κατά ΗΠΑ: «Απόπειρα πραξικοπήματος» η απαγγελία κατηγοριών στον πρώην ΥΠΟΙΚ

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/ Φωτογραφία: Carolyn Kaster/AP
Οι κατηγορίες ενάντια στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν «αποτελούν μια επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος του Δεκεμβρίου από την FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν…μέσα από την αμερικανική δικαστική εξουσία», υποστηρίζει η Αγκυα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, σε βάρος του οποίου εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων ενάντια στο Ιράν, ενήργησε μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Επεσήμανε μάλιστα ότι οι κατηγορίες εναντίον του συνιστούν μια απόπειρα πραξικοπήματος μέσα από τα αμερικανικά δικαστήρια.
Ο πρώην υπουργός Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν «προστάτεψε τα συμφέροντα της Τουρκίας όσο διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και ενήργησε εντός της νομοθεσίας της χώρας μας και εντός του διεθνούς δικαίου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του», τόνισε ο Μποζντάγ.
Η δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου αναφερόταν στις διαρροές του Δεκεμβρίου 2013 για φερόμενες υποθέσεις διαφθοράς στελεχών και συνεργατών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να αποδίδει τις διαρροές στον Γκιουλέν, τον οποίο οι αρχές κατηγορούν ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης καταδίκασε επίσης την άσκηση διώξεων εις βάρος Τούρκων αστυνομικών και σωματοφυλάκων επειδή επιτέθηκαν σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.
Όπως υπογράμμισε, η άσκηση κατηγοριών βασίστηκε σε καταθέσεις υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και έχουν προκαλέσει «μεγάλη ζημιά» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Epirusblog Gr
5 of 5
Τουρκία κατά ΗΠΑ: «Απόπειρα πραξικοπήματος» η απαγγελία κατηγοριών στον πρώην ΥΠΟΙΚ
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 5531998952520882248
Σχόλια
item