Την Ουγγαρία «απειλεί» η καγκελάριος Μέρκελ

Την Ουγγαρία «απειλεί» η καγκελάριος Μέρκελ
Η Ουγγαρία θα μπορούσε να υποστεί οικονομικές συνέπειες αν αψηφίσει τη δικαστική απόφαση που την διατάζει να δεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που έχει οριστεί, υποστηρίζει σε συνέντευξή της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αντιτίθεται με τη συμφωνία μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων.
"Όποιος απορρίπτει αυτήν την αλληλεγγύη θα πρέπει να δεχτεί ότι αυτό δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων και των διαπραγματεύσεων για μια μελλονική οικονομική υποστήριξη" είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Nordwest Zeitung.
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από το 2015, πολλοί από αυτούς για να γλιτώσουν από εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή. 
Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε στις 6 Σεπτεμβρίου την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, που ζητούσαν να μην παραλάβουν πρόσφυγες στο έδαφός της. Η απόφαση αυτή πυροδότησε και πάλι τη διαμάχη μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών χωρών που απείλησε τη συνοχή της ΕΕ.
Μια διακοπή της οικονομικής υποστήριξης θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη Βουδαπέστη. Σύμφωνα με τον ιστότοτο της ΕΕ η Ουγγαρία πρόκειται να λάβει 25 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την περίοδο 2014-20.
Ο Όρμπαν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία το επόμενο έτος, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να οργανώσει μια "εθνική διαβούλευση" για το σχέδιο των Βρυξελλών να μετεγκαταστήσει πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ.
epirusblog.gr
5 of 5
Την Ουγγαρία «απειλεί» η καγκελάριος Μέρκελ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6663688879765976089
item